LA TRANSFORMACIÓ DEL GUIMERÀ. Setembre 2021

El projecte preveu convertir el principal carrer comercial de la ciutat en una via de prioritat per a vianants, amb accés restringit i regulat als vehicles, i contempla dos models que se sotmetran a informació i a la participació de la ciutadania.

L’alta complexitat del carrer pel seu paper com a eix comercial amb més d’una vuitantena d’establiments comercials, 484 veïns, una important densitat de trànsit i el pes fonamental del bus urbà, amb més de 4.000 usuaris diaris, planteja algunes dificultats a l’hora de definir aquest projecte.

 Un dels elements a resoldre de cara a la definició d’una proposta definitiva és determinar si es manté o no el pas del bus urbà per aquesta via i, per aquesta raó, el govern municipal ha dissenyat dos models alternatius que contemplen les dues opcions i que sotmetrà a un procés d’informació i participació ciutadana.

Els dos models

MODEL A:  aposta per mantenir el bus pel carrer Guimerà, és el que implica menys canvis per al servei ja que manté la parada actual i en crea una de nova a l’inici del carrer, a prop de Crist Rei.  

MODEL B: que preveu suprimir el pas del bus pel Guimerà, canvia totalment el recorregut de les tres línies que actualment passen pel Guimerà (L1, L2 i L3) a partir de la plaça Espanya ja que aniria pel tram de la dreta del Passeig Pere III, giraria primer a Crist Rei cap a Guimerà fins al carrer del Bruc i allà cap a l’esquerra fins arribar a Saclosa, que invertiria el sentit de circulació, fins al carrer Pompeu Fabra, que també canviaria de sentit, fins a la carretera de Cardona. En aquest model es preveu instal·lar una parada a l’alçada de Crist Rei i també a Pompeu Fabra.  

Resultats del procés de participació

Un total de 169 persones han participat a les trobades que es van organitzar en el marc dels Consells de Districte, el Consell de Mobilitat, reunions amb comerciants i veïns, i una sessió de presentació.

Pel que fa als resultats de l’enquesta, que es va posar a disposició de la ciutadania (persones empadronades a Manresa i majors de 16 anys) durant el  període del 15 al 30 de setembre del 2021, es van extreure un total de 637 enquestes bones, de les quals 334 es contestar a través de la plataforma Decidim Manresa, (3 van ser nul·les perquè no van quedar registrades) i per tant se’n van obtenir 331 de bones. En paper se’n van recollir 372.

 

Els resultats del formulari palesen un preferència de la ciutadania pel model B, que és el que es durà a terme.