Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa posa en marxa la Bústia Ètica, que permet denunciar processos i conductes irregulars de l'administració

Imatge de la notícia
29/11/2021

La nova eina —que s’ha posat en funcionament aquest dilluns— contribueix a garantir la transparència, el bon govern i el respecte al codi de conducta. El canal és confidencial i preserva l’anonimat del comunicador. També permet realitzar consultes sobre dilemes ètics.

 

La regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Manresa, una nova eina que permet denunciar processos i conductes irregulars que es produeixen a l’administració. El nou canal —que s’ha posat en marxa avui mateix— garanteix la confidencialitat, l’anonimat i la indemnitat del comunicador per vèncer el temor de patir qualsevol represàlia. L’objectiu de la seva posada en marxa és el d’augmentar la transparència de l’Ajuntament, així com les pràctiques de bon govern.

 

La Bústia Ètica admet tant denúncies internes (provinents dels servidors públics) com externes (procedents de la ciutadania) per tal de comunicar males praxis en relació amb els principis ètics i amb el codi de conducta de l’Ajuntament de Manresa, que va entrar en vigor el 2019, com ara casos de conflictes d’interessos, tràfic d’influències o manca de confidencialitat, entre altres.

 

Així, la Bústia Ètica esdevé una eina d’inestimable valor en la prevenció i la lluita per la consolidació de l’ètica i la bona governança en les institucions públiques, i contra la corrupció i el frau. Tot plegat amb l’objectiu que la gestió municipal es desenvolupi amb un total respecte als valors de qualitat democràtica i de bona administració, en un context de millora contínua de la qualitat dels serveis públics.

 

El canal ofereix la possibilitat d’adjuntar fotografies, vídeos i altres documents, així com establir i mantenir un espai de comunicació constant i segur entre el comunicador anònim i l’òrgan gestor. És important remarcar que la bústia ètica serveix per denunciar incompliments del codi ètic o de conducta. En canvi, si el que es vol fer és una queixa o un suggeriment, continua havent-hi el tràmit corresponent de “queixes i suggeriments”.

 

El reglament de la Bústia Ètica va ser aprovat per unanimitat al Ple Municipal del 21 d’octubre de 2021. Es pot accedir a aquesta eina mitjançant el portal web municipal o el portal de transparència.

 

 

Cinquena ciutat de Catalunya

 

Manresa és la cinquena ciutat catalana en adherir-se a la iniciativa, després que ho fes Barcelona, Lleida, Terrassa i Mollet del Vallès.

 

La Bústia Ètica i de Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa el 20 de gener de 2017, com un canal segur i bidireccional de participació electrònica de denúncies ciutadanes i del mateix personal municipal contra la corrupció o altres pràctiques lesives per al bon govern de la ciutat.

 

Barcelona va ser la primera ciutat d’Espanya i d’Europa en crear una eina amb programari lliure i xarxa encriptada per garantir l’anonimat del denunciant, avançant-se així a la Directiva Europea de protecció dels denunciants de la corrupció, aprovada el 23 d’octubre de 2019. Desenvolupada i implementada per l’Ajuntament de Barcelona —amb la col·laboració de la plataforma ciutadana Xnet, mitjançant la interfície Globaleaks (un projecte de programari lliure de l’Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights)— disposa d’un codi lliure, modificable i reproduïble, sempre que es reconegui i indiqui expressament l’autoria, a parts iguals, d’Xnet i de l’Ajuntament de Barcelona. L’Ajuntament de Manresa va signar un conveni per poder-ne fer ús.

 

També segueixen el model de la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Barcelona: l’Oficina Antifrau de Catalunya, l’Agència Valenciana Antifrau, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament de Terrassa, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, La Universitat Pompeu Fabra i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. I també han signat el conveni d’adhesió per a la implementació i replicació de la Bústia Ètica de l’Ajuntament de Barcelona: l’Agència Antifrau de les Illes Balears i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

 

Enllaços

Bústia ètica i de bon govern: http://www.manresa.cat/transparencia/menu/13712-bustia-etica-i-de-bon-govern

 

Accés a l’aplicació de la bústia ètica: http://www.manresa.cat/transparencia/menu/13721-acces-a-la-bustia-etica-i-de-bon-govern

 

Codi de conducta dels alts càrrecs de l’Ajuntament de Manresa i del seu sector públic. Va entrar en vigor el 4 de juliol de 2019: http://www.manresa.cat/transparencia/menu/4196-codi-de-conducta-dels-alts-carrecs-de-l-ajuntament-de-manresa-i-del-seu-sector-public

 

Reglament de la bústia ètica. Va entrar en vigor el 24 de novembre de 2021: http://www.manresa.cat/docs/arxius/21-10-05_text_definitiu_reglament_bustia_etica_signat_regidora.pdf

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat