Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

CRÒNICA DEL PLE MUNICIPAL: L'Ajuntament de Manresa celebra el primer ple telemàtic de la historia, centrat en les actuacions per frenar la propagació del coronavirus

Imatge de la notícia
01/04/2020

Mai fins ara s’havia fet un Ple Municipal amb tan poques persones al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Amb gairebé tots els regidors a casa seva i connectats a través de la xarxa, el ple s’ha centrat en qüestions diverses vinculades amb l’actual situació d’alarma per la crisi del coronavirus. Els grups han aprovat una declaració conjunta que ha llegit l’alcalde, i han acordat destinar 70.000 euros a comprar equips de protecció i finançar un aparell per realitzar testos ràpids per a la Fundació Althaia. El Ple ha servit per fer un repàs del conjunt de mesures acordades pel consistori en el marc de la crisi.


 

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa s’ha realitzat aquesta tarda de manera telemàtica, per primera vegada en tota la història, a causa de la situació d’alarma derivada de l’extensió de la pandèmia del coronavirus. La sessió, que substitueix la que es va suspendre el 19 de març passat, ha tingut una durada d’una hora i mitja, i s’ha realitzat sense incidències a través d’un sistema telemàtic i s’ha pogut seguir en directe per Internet gràcies a la tasca dels professionals del Servei de Sistemes d’Informació de l’Ajuntament de Manresa.

 

Només l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el primer tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, Marc Aloy; i el secretari general de l’Ajuntament, José Luis González, han estat presents físicament al Saló de Sessions del consistori. Els altres 23 regidors s’han connectat telemàticament cadascun des de casa seva, des d’on han pogut fer les intervencions i votacions dels punts de l’ordre del dia.

 

En la situació actual, el Ple ha estat centrat principalment en les qüestions vinculades amb el coronavirus. La sessió s’ha obert amb la lectura per part de l’alcalde, Valentí Junyent, de la declaració consensuada a la Junta de Portaveus per tots els grups municipals, que s’inicia amb un record als manresans i manresanes que perdut la vida a causa del Covid-19 i expressa l’agraïment als serveis sanitaris i a totes les persones que lluiten per frenar la pandèmia i també a la ciutadania per seguir el confinament decretat i per les seves mostres de solidaritat.

 

En el text, els grups també afirmen que “des del consistori vetllarem perquè aquesta crisi no derivi en una retallada de drets individuals i col·lectius, per reforçar tots aquells serveis destinats a les persones més vulnerables. Tampoc escatimarem esforços per donar resposta a totes aquelles persones i activitats que estan patint la crisi d’una manera més dura, les persones autònomes, el petit comerç, les petites empreses, amb una especial atenció a la classes populars perquè no podem permetre que siguin els principals damnificats d’aquesta crisi”.

 

Així mateix, la declaració inclou l’adhesió de tots els grups al manifest conjunt que el municipalisme català va acordar per iniciativa de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya que exposa la posició i les demandes del món local català davant l’actual moment de dificultat.

 

(Podeu llegir la declaració sencera al final d’aquesta notícia)

 

Seguidament, en el Ple s’han donat compte de les diverses resolucions d’alcaldia vinculades amb la crisi del coronavirus. En aquest punt, el primer tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, Marc Aloy, ha fet una exposició de les mesures preses pel govern municipal en tots els àmbits, des del 12 de març passat i fins avui mateix, encaminades a lluitar contra la propagació del coronavirus amb totes les eines. Ha remarcat especialment els esforços en matèria de serveis socials (instal·lació de comptadors solidaris, servei d’atenció domiciliària i atenció prioritària a la gent gran, lliurament de targetes per als infants que disposen de beques menjador, menjador social, etc) i també ha exposat les mesures de caire econòmic que el govern ha pres per pal·liar en la mesura del possible els efectes de la crisi. El portaveu ha agraït la tasca de tot el personal municipal, dels grups de l’oposició i del conjunt de la ciutadania.

 

En aquest punt, els representants del PSC, Felip González, FEM Manresa, Roser Alegre, i Ciutadans, Andrés Rojo, han pres la paraula per valorar la situació, expressar el suport a les víctimes i refermar el moment actual la necessitat de fer pinya per lluitar contra el virus i treballar per minimitzar les conseqüències que comportarà, i deixar per a més endavant  una anàlisi més aprofundida de les actuacions dutes a terme.

 

En un altre moment del ple, també s’ha aprovat un canvi de partides, pel qual l’Ajuntament destinarà 70.000 euros de la partida de contingències a diverses despeses per fer front al coronavirus. En concret, s’han destinat 40.000 euros a la compra d’equips de protecció individual (EPI) com mascaretes, guants, bates i material divers; i 30.000 euros més per finançar aproximadament un terç del cost d’un aparell que ha adquirit la Fundació Althaia per a la realització de testos ràpids de detecció del Covid-19 que començarà a funcionar de manera imminent, probablement aquest mateix dissabte.

 

El Ple també ha servit per donar compte d’algunes altres resolucions d’alcaldia, com ara la de la liquidació del pressupost. També s’ha acordat per unanimitat la data del proper ple, que serà el dijous 30 d’abril, a les 5 de la tarda.

 

----

 

ACORD DE L'AJUNTAMENT DE MANRESA, DE RECONEIXEMENT I AGRAIMENT A LA CIUTADANIA DAVANT LA CRISI DEL CORONAVIRUS I D’ADHESIÓ AL “MANIFEST DELS ENS LOCALS ACORDAT PER L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS, LA FEDERACIÓ DE MUNICIPIS DE CATALUNYA I L’ASSOCIACIÓ DE MICROPOBLES DE CATALUNYA

 

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Manresa, reunida avui, ha acordat per unanimitat dels grups municipals presents (ERC, JxM, PSC, FM i Cs) una declaració pública de reconeixement i agraïment a l’acció i la col·laboració de la ciutadania de Manresa; i d’adhesió de l’Ajuntament de Manresa al “Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus” amb el redactat següent:

 

El nostre primer record vol ser per als manresans i les manresanes que han perdut la vida com a conseqüència del Covid-19. El nostre condol a les seves famílies i amics, i la nostra solidaritat amb qui aquests dies encara es recupera del contagi del virus.

 

Com a representants de la Corporació Municipal, volem expressar l’agraïment i el reconeixement per l’esforç de tots els i les professionals dels serveis públics d’atenció i suport a la ciutadania i, -obligat en el nostre cas-, a la dedicació que els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Manresa i de les seves empreses municipals estan demostrant en l’exercici de les seves funcions en uns moments especialment complicats a causa de l’extensió del coronavirus, sobretot a aquells que s’han vist directament afectats per la malaltia, i als seus familiars.

 

Ha estat gràcies a la seva implicació i el seu compromís que des del govern municipal, conjuntament amb els serveis municipals més afectats, s’han pogut anar prenent les mesures per poder fer front als efectes que aquesta crisi global està causant a la nostra ciutat. Sempre amb l’objectiu de garantir els serveis bàsics, protegir la població i ajudar al nostre sector sanitari públic perquè pugui fer front a aquesta situació en les millors condicions i amb les màximes garanties.

 

I, finalment, el nostre més sincer agraïment als manresans i manresanes que han donat una lliçó de civisme sense precedents, fent cas sense fissures a totes les mesures que se li han demanat, en especial a un confinament a casa que ja ha arribat a la tercera setmana.

 

I a totes les persones, entitats i empreses que, sense estar obligades a fer-ho, s’han posat a disposició de la seva comunitat de veïns i veïnes per ajudar en tot el que els fos possible.

Des del consistori vetllarem perquè aquesta crisi no derivi en una retallada de drets individuals i col·lectius, per reforçar tots aquells serveis destinats a les persones més vulnerables. Tampoc escatimarem esforços per donar resposta a totes aquelles persones i activitats que estan patint la crisi d’una manera més dura, les persones autònomes, el petit comerç, les petites empreses, amb una especial atenció a la classes populars perquè no podem permetre que siguin els principals damnificats d’aquesta crisi.

 

Per altra banda, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Manresa ha decidit adherir-se al manifest conjunt que el municipalisme català va acordar per iniciativa de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya que exposa la posició i les demandes del món local català davant l’actual moment de dificultat; i que diu el següent:

 

“Els ens locals de Catalunya, les alcaldesses i alcaldes, les regidores i regidors, davant la crisi generada pel contagi del Covid-19, volem adreçar el present manifest a la ciutadania, i també a la resta d’administracions, amb el convenciment que hem d’unir esforços per superar l’actual situació.

 

Catalunya està vivint una situació excepcional. Dia rere dia comprovem les conseqüències de la pandèmia del Covid-19 en les nostres vides, i l’abast estructural que aquesta té i tindrà en el present i futur de la nostra societat. Estem davant d’un moment transcendent de la nostra història, i hem d’estar-hi a l’alçada des de la responsabilitat col·lectiva i individual. Per aquest motiu, hem de començar insistint a la ciutadania de Manresa que segueixi complint com han fet fins ara amb les indicacions que les autoritats sanitàries i, en general, les institucions estem dictant per a la prevenció i eradicació del Covid-19.

 

La nostra principal prioritat ha de ser tallar de manera efectiva la cadena de transmissió del virus. Per aconseguir-ho, cal un confinament estricte. Cal que tothom es quedi a casa seva amb l’excepció només d’aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials. Només amb aquest confinament efectiu, amb la col·laboració i solidaritat de tothom, podrem frenar la propagació d’aquesta pandèmia.

 

Des del món local, demanem a les administracions supramunicipals que les mesures que s’estan prenent a curt termini tinguin com a eix central i com a prioritat la salut de les persones, en especial les més vulnerables al virus, i l’adequació de les infraestructures sanitàries per tal que el personal dels centres hospitalaris puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties.

 

És evident que és el moment d’estar més que mai al servei de la ciutadania de Manresa. Per una banda, al costat de les persones que abans de la crisi del Covid-19 ja eren vulnerables i que rebien l’ajut de les administracions en tots els àmbits. En aquest sentit, s’han de reforçar aquestes línies d’actuació i, alhora, habilitar mitjans de pagament no presencials dels ajuts per evitar l’exposició de la ciutadania i dels professionals de l’àmbit social al contagi.

 

Per altra banda, també hem d’estar al costat de totes aquelles persones que pagaran les conseqüències d’aquesta crisi, perdent les seves feines. Per aquest motiu, s’ha de dotar de recursos i ajuts per emparar a les famílies que ho necessiten. Només des d’una visió sensible amb les persones i els col·lectius més vulnerables podrem garantir una sortida real d’aquest context de crisi.

 

Paral·lelament, i en l’àmbit econòmic, cal legislar per crear les condicions idònies per a què els autònoms, les petites i mitjanes empreses i, en general, el teixit productiu de la nostra ciutat i del nostre país pugui tenir un horitzó de recuperació ràpida amb els menors costos possibles per tornar a la normalitat quan abans millor. No podem permetre que algunes empreses i comerços no tornin a obrir. Des de les administracions competents, cal ser contundents per enfortir la reactivació econòmica del nostre teixit empresarial.

 

Els ens locals som l’administració més propera a la ciutadania, la primera porta d’accés a les demandes i a les necessitats dels veïns i veïnes, i els qui administrem i executem la majoria de les decisions preses per altres administracions. En aquests moments, més que mai, cal una millor coordinació, des de la complicitat i lleialtat institucionals. És en aquest sentit que necessitem disposar d’instruments efectius per a donar resposta a la globalitat de les situacions que està generant aquesta crisi.

 

Per aquest motiu, i en benefici dels veïns i veïnes de Manresa i dels pobles i ciutats de Catalunya, des del món local volem poder mobilitzar el superàvit disponible del 2019 sense limitacions, també que es flexibilitzin les directrius de la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostària; s’anul·lin totes les mesures que encara queden de la LRSAL que limiten l’autonomia local; es garanteixin les aportacions previstes de les administracions supramunicipals per a l’any 2020 i s’ampliïn per les noves necessitats que generarà la crisi; que puguem contractar persones sense les actuals limitacions, especialment per a donar resposta als nous usuaris de serveis socials que tenim ja avui; i redefinir els programes destinats a actuacions municipals o els nous programes de finançament europeu del període 2021-2027.

 

És a dir, cal que la normativa que ens afecta als ens locals ens empoderi, de manera que puguem tenir al nostre abast les eines i la capacitat d’adaptació necessària per a les exigències que haurem de fer front en els propers mesos i anys com a conseqüència de la paràlisi del Covid-19.

 

De fet, la crisi del coronavirus és i serà el repte més gran que hem tingut en molts anys. Ens posa a prova com a persones, però posa especialment a prova el nostre esperit comunitari. La ciutadania de Manresa, dels pobles, els municipis i les ciutats de Catalunya hem d’actuar conjuntament per a poder superar aquest repte. Estem convençuts que ens en sortirem i, per això, mirant l’horitzó i entenent aquesta crisi també com una oportunitat per a fer una societat més justa, pròspera i cohesionada, volem fer una crida a les institucions supramunicipals: aquest futur l’hem de construir des de la coresponsabilitat real i efectiva.

 

Els governs locals no som només uns receptors i executors de les polítiques europees, estatals o nacionals. Volem ser escoltats, compartir els reptes i prendre decisions des del diàleg i l’acord. El ens locals podem i volem ser coresponsables de les decisions estructurals que s’han de prendre per a redreçar l’actual situació i afrontar el futur. La nostra proximitat amb la ciutadania, també en aquesta situació que estem patint i vivint actualment, ens fa tenir una especial coneixement i sensibilitat sobre quines són les necessitats, els neguits i les aspiracions de les nostres comunitats locals. Volem participar de la construcció d’aquest nou futur.

 

Finalment, volem tornar a mostrar el nostre suport i el nostre condol més sentit a les persones i famílies que han perdut els seus éssers estimats; i el nostre ànim als qui s’han contagiat pel Covid-19 i s’estan a casa o als hospitals.

 

Al mateix temps, volem agrair sincerament a totes les persones que treballen en serveis essencials per a garantir que donem resposta com a societat en moments difícils, especialment a totes i tots els professionals sanitaris i als equips d’emergència que, de manera exemplar, treballen dia i nit, incansablement, per revertir aquesta situació.

 

L’esperit de tota aquesta gent és el que ha de conduir a mirar al futur amb esperança. Ens en sortirem!”

 

Manresa, 31 de març de 2020

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat