Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

CRÒNICA: El conseller Buch presideix la sessió extraordinària de la Junta Local de Seguretat de Manresa arran dels diversos casos d'agressions sexuals a la ciutat

Imatge de la notícia
12/12/2019

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquesta tarda una sessió extraordinària i urgent de la Junta Local de Seguretat, presidida pel conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, després dels diversos episodis coneguts darrerament d’agressions sexuals a la ciutat. En la reunió s’ha intercanviat informació sobre aquests fets i, en declaracions posteriors, el conseller ha afirmat que les xifres de Manresa no són superiors a la mitjana del país, tot i la notorietat dels darrers casos. El conseller ha explicat que aquest any hi ha hagut 19 casos d’agressions sexuals a Manersa, i que tots els implicats han estat detinguts i estan a disposició judicial, per la qual cosa queda clar que “aquests casos es persegueixen, es jutgen i es paguen amb penes dures”.

 

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha presidit aquesta tarda la sessió extraordinària i urgent de la Junta Local de Seguretat de Manresa, que ha tingut lloc al Saló de Sessions, amb la presència també de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, els tinents d’alcalde Marc Aloy, Joan Calmet i Cristina Cruz; la delegada del govern a la Catalunya central, Alba Camps, i representants dels cossos de seguretat amb presència al territori.

 

La reunió ha tingut com a únic punt de l’ordre del dia la valoració i l’intercanvi d’informació a l’entorn dels casos que de violències sexuals que hi ha hagut darrerament a la ciutat. La convocatòria de la Junta de Seguretat va ser el primer dels acords presos pel govern municipal ahir, després dels darrers casos coneguts, però també s’ha convocat per a aquest proper dilluns a la tarda una taula d’emergència per a l’abordatge de les violències sexuals, amb representants de diversos departaments de la Generalitat i l’Ajuntament, l’Institut Català de la Dona, altres entitats, institucions i persones expertes per abordar mesures de prevenció i actuació davant d’aquesta problemàtica.

 

Després de la reunió, el conseller Miquel Buch i l’alcalde Valentí Junyent han comparegut davant la premsa per explicar el contingut de la trobada. El conseller ha volgut deixar clar que d'entrada que ha vingut a Manresa "a mostrar el suport de tot el govern de la Generalitat", perquè aquesta és una lluita transversal que s'ha d'afrontar des de tots els àmbits. Buch ha destacat que “Manresa ha tingut una notorietat determinada, però aquests fets ens passen arreu de Catalunya, no hi ha una incidència extraordinària en aquesta ciutat”. En aquesta mateixa línia, el conseller ha afirmat que “els fets delictius per cada mil habitants que ocorren a Manresa, no només pel que fa a delictes sexuals sinó en general, estan per sota de la mitjana catalana. Manresa és una ciutat gran, atractiva per cometre delictes, i la mitjana de delicte està per sota la mitjana, de manera que la problemàtica no és de manca d’efectius”.

 

Concretament, el conseller ha detallat que aquest 2019 hi ha hagut 19 casos d’agressions contra la llibertat sexual de les dones, de les quals 11 han estat dins l’àmbit de la parella o exparella, i 8 han estat fets que no responen als mateixos patrons i no han estat realitzats per les mateixes persones. Per tant, “són fets causats en situacions diferents, en àmbits diferents. Són fets que no tenen similituds, res a veure un amb l’altre, espaiats en tot l’any”. El conseller ha detallat que els 19 fets han causat 20 víctimes, i hi ha hagut 24 autors. En gairebé tots els casos, hi havia una coneixença prèvia entre les persones agredides i els autors.

 

Miquel Buch ha garantit que “els 19 delictes s’han perseguit, investigat i els seus autors estan a disposició judicial. Els dos homes que aquest dilluns van agredir dues noies estan a la presó, en espera de judici”. Per tant, “és clar que aquests delictes es paguen. Es persegueixen els autors, es posen a disposició judicial i les penes són dures. En aquest país no es pot viure amb la llibertat de les persones qüestionada. Tots estem conjurats a lluitar contra aquests delictes ”.

 

El conseller ha considerat que “és positiu que s’expliqui que malauradament en aquest país hi ha homes que agredeixen les dones. Cal conscienciar les dones a denunciar–ho i als homes perquè no ho facin, perquè seran perseguits i castigats. Els delictes contra la llibertat sexual es castiguen de manera estricta i és bo que se sàpiga”.

 

Miquel Buch ha afirmat també que “les tasques policials en matèria de prevenció són complexes. Molts d’aquests fets passen en propietats privades i són difícils de prevenir des de l punt de vista de la seguretat. S’ha de treballar molt en la feina prèvia de prevenció integral”.

 

El conseller Buch ha remarcat que els circuits d’abordatge de les violències funcionen bé, ha valorat posicionament l’acompanyament psicosocial, i ha recordat que el consistori es posa a disposició de totes les víctimes. També ha deixat clar que  la problemàtica és polièdrica i per aquest motiu dilluns tindrà lloc la taula d’emergència per a l’abordatge de les violències sexuals, amb persones expertes en diversos àmbits, d’on podran sorgir accions de prevenció a dur a terme.

 

Tant el conseller com l’alcalde han negat que els fets tinguin lloc exclusivament en una zona de la ciutat i han demanat evitar l’estigmatització de barris o de col·lectius determinats: “no hi ha cap patró únic. Ho han fet persones diferents a llocs diferents”, ha afirmat el conseller.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha valorat molt positivament la reunió d’avui i la predisposició de tots els participants a seguir treballant, i en la mateixa línia que el conseller també ha remarcat el fet que la problemàtica de les violències sexuals “malauradament no és exclusiva de Manresa sinó del conjunt de la societat”. També ha afirmat que les dades sorgides de la reunió serviran per seguir treballant per prevenir i donar la resposta adequada i integral a la problemàtica.

 

A la reunió hi han assistit, per part de la Generalitat, Miquel Buch, conseller d’Interior; Alba Camps, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central; Eduard Freixedes, director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central; Josep Lluís Rossell, comissari cap de la Regió Policial Central; Francesc Boya, inspector cap de la Regió d’Emergències Centre; Enric Gerónimo, inspector cap de l’ABP Bages;  i Ramon Cervera, sergent cap del Parc de Bombers de Manresa

 

Per part de l’Ajuntament de Manresa, hi ha participat. Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Marc Aloy, primer tinent d’alcalde i regidor de Presidència; Joan Calmet, tinent d’alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil; Cristina Cruz, tinenta d’alcalde i regidora de Feminismes i LGTBI;  Jordi Mora, inspector cap de la Policia Local de Manresa; Miquel Martínez, sotsinspector de la Policia Local de Manresa; i Rosa Gomà, secretària accidental de la Junta Local.

 

Per part de la Guàrdia Civil hi ha assistit Eulogio Saiz, tinent de la caserna de la Guardia Civil de Manresa; i per part del Cos de la Policia Nacional, Antonio Reillo, inspector cap de la Comissaria del Cos Nacional de Policia de Manresa.

 

Enllaç al vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=DDc9-YdaHhk

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat