Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa forma part del grup de municipis que no reconeix el deute reclamat per Endesa de les famílies en situació de pobresa energètica

05/09/2019

Manresa és un dels més de 400 municipis catalans que han rebut la carta d’Endesa en què amenaça de tallar la llum a les famílies més vulnerables si no es paga el 50% del deute d’aquests usuaris. Davant d’aquesta situació, que en el cas de Manresa afectaria 485 famílies, l’Ajuntament s’ha posicionat al costat de la resta de municipis i té una posició clara de no reconèixer el deute reclamat per Endesa. Manresa ha participat a les reunions dels darrers dies en les quals es posen les bases per fer un front comú en defensa de la llei 24/2015, reclamar la negociació entre la Generalitat i Endesa, i exigir la condonació del deute acumulat de les famílies.


 

Endesa ha enviat recentment a l’Ajuntament de Manresa una carta en què amenaça de tallar el subministrament elèctric, a partir de l’octubre, a famílies vulnerables si no es paga el 50% del deute contret per aquests usuaris a la companyia elèctrica. En el cas de Manresa, l’import s’eleva a 449.000 euros (el 50% del deute total) i la xifra de famílies afectades és de 485. Endesa ha fet comunicacions similars a més de 400 municipis, tots aquells en què la suma del deute de les famílies vulnerables amb la companyia supera els 10.000 euros.

 

Des de la recepció de la comunicació d’Endesa, l’Ajuntament de Manresa ha estudiat el tema a fons i aquests dies ha participat a les diverses reunions amb representants d’altres municipis. Així, ahir dimecres l’alcalde Valentí Junyent va participar a la trobada promoguda per la Diputació de Barcelona, mentre que la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, ha esta present avui a la reunió que ha organitzat l’Ajuntament de Terrassa i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica.

 

Manresa s’afegeix doncs als posicionaments conjunts, que van en la línia de no tolerar l’amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables. Els consistoris afectats consideren que l’amenaça d’Endesa és il·legal d'acord amb els fonaments de la llei 24/2015, i per tant no l’acceptaran.

 

En les reunions d’ahir i avui, els municipis han acordat instar el Govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment de les persones més vulnerables i la coordinació entre les diferents administracions. La voluntat és que el Govern català s’assegui a negociar amb Endesa per establir convenis en relació al deute de les famílies en situació de pobresa energètica.

 

Amb la referència de la defensa de la llei catalana 24/2015, els consistoris adverteixen de l'activació de sancions i una resposta jurídica si es talla la llum il·legalment i es recorda l'obligació de les elèctriques per seure a negociar els convenis. Alhora, reclamen la condonació del deute acumulat a les famílies i s'exigeix a Endesa la retirada de l'amenaça realitzada als ajuntaments.

 

L’Ajuntament de Manresa assumeix plenament a resposta unitària i els acords presos. El consistori considera que cal pressionar les empreses elèctriques perquè s’asseguin a negociar els convenis, i la creació del fons d’atenció solidària de subministraments bàsics que preveu la llei 24/2015, així com la condonació del deute de les famílies fins ara, i posar mitjans perquè no es segueixi creant deute.

 

En aquest sentit, des de Manresa es continuarà treballant, des del punt d’assessorament energètic, empoderant les famílies, informant-les i donant-los suport a l’estalvi i a unes contractacions d’acord a les seves necessitats i ajudant-les perquè no acumulin més deute. Igualment, en el cas que les empreses que facin algun tall a famílies en situació de pobresa energètica, se sancionarà segons la llei catalana 24/2015.

 

Com la resta de municipis afectats, l’Ajuntament de Manresa considera que el deute reclamat per Endesa és il·legítim, en gran part perquè la companyia no ha garantit que sigui el menor deute possible. En aquest sentit, per exemple, es vol remarcar que el formulari per sol·licitar el bo social (que preveu bonificacions a la factura en casos de famílies vulnerables) és un document molt complicat, cosa que dificulta que les persones que ho necessiten el puguin presentar.

 

Cal recordar també que la quantitat que reclama Endesa (21 milions d’euros al conjunt de Catalunya, que afecten 63.000 contractes) significa menys d’un 0,3% dels seus beneficis anuals.

 

Els objectius dels municipis en relació a aquesta qüestió es concretaran formalment amb una proposició a presentar als respectius plens municipals, també en el de Manresa, defensant aquesta posició compartida. L’Ajuntament continuarà treballant, de manera coordinada amb la resta de municipis afectats, per defensar els drets fonamentals de tota la ciutadania i per resoldre aquesta qüestió.

 

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat