Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa bateja dos carrers de la ciutat amb els noms de Pilar Bertran Vallès i Ignasi Domènech Puigcercós i retira els honors a Lluís Argemí de Martí

Imatge de la notícia
18/04/2019

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir al vespre canvis en la toponímia d’alguns dels seus carrers. El consistori ha retirat els honors a Lluís Argemí de Martí, i el carrer que duia el seu nom passa a anomenar-se a partir d’ara Ignasi Domènech i Puigcercós. El ple també va aprovar batejar amb el nom de la bibliotecària Pilar Bertran Vallès el nou vial a continuació del carrer Sant Maurici. En el ple d’ahir també es va aprovar prorrogar el termini d’execució de les obres del Pla Especial Fàbrica Nova.

 

Pilar Bertran Vallès i Ignasi Domènech Puigcercós són els noms que a partir d’ara portaran dos carrers de la ciutat, després que ahir el Ple Municipal aprovés aquestes noves denominacions, així com la retirada d’honors a Lluís Argemí de Martí.

 

Al ple es van discutir tres dictàmens en relació a aquestes qüestions. En primer lloc, es va aprovar per unanimitat retirar tots els honors i distincions concedits per l’Ajuntament, a meitat del segle XX, a Lluís Argemí de Martí. En relació a aquest punt, va intervenir al ple l’historiador Francesc Comas Closas, president del Centre d’Estudis del Bages. Aquesta i d’altres entitats, juntament amb persones a títol individual, van fer la proposta de retirar els honors a Argemí de Martí, pel fet que son bàsicament relacionats amb el seu servei al règim franquista. Lluís Argemí de Martí havia estat nomenat Fill Il·lustre de la Ciutat el 1950, i el seu retrat va ser inclòs a la Galeria de Manresans Il·lustres el 1954. També el 1950 s’havia acordat posar el seu nom a un carrer de la ciutat.

 

El carrer fins ara dit Lluis Argemí de Martí, situat entre la carretera del Pont de Vilomara i el parc de Sant Ignasi, passarà a portar el nom del cuiner i gastrònom manresà Ignasi Domènech i Puigcercós, en compliment d’un altre dels dictàmens aprovats ahir, amb el vot favorable de tots els grups llevat de la CUP, que hi va votar en contra. En relació a aquest punt, el periodista Salvador Redó Martí, en representació del Gremi d’Hoteleria del Bages, es va adreçar al ple per exposar les virtuts per les quals es considera que Ignasi Domènech mereix la distinció. Domènech va ser el gran renovador dels receptaris del país, va agermanar la cuina popular i les noves formes de cuina apreses en alguns dels més reputats establiments culinaris europeus del seu temps, va crear la primera escola de cuina de l’estat i va escriure llibres tan coneguts com “La Teca”.

 

Finalment, els 25 regidors del consistori van aprovar per unanimitat designar amb el nom de Pilar Bertran Vallès, primera bibliotecària de la ciutat de Manresa, el vial situat a continuació del carrer de Sant Maurici, entre la carretera del Pont de Vilomara i el carrer de Sant Cristòfol, al barri de la Sagrada Família i que actualment s’està urbanitzant. La proposta va partir del Consell Municipal de la Dona de Manresa. Al ple va haver-hi també la intervenció de Sandra Pujol Solernou, membre del Consell, per defensar la proposta. Pilar Bertran va ser la primera directora de la Biblioteca Popular de Manresa, des de 1928 fins a 1935, una institució que va fer una tasca molt important de difusió de la lectura i la cultura, i va treballar de manera professional i compromesa a favor de l’educació en la lectura i la dinamització cultural de la Manresa de l’època.

 

Pròrroga del termini d’execució de les obres a Fàbrica Nova

 

El Ple Municipal d’ahir també va aprovar una ampliació del termini d’execució de les obres del Pla Especial Fàbrica Nova. D’acord amb el conveni subscrit amb Criteria Caixa el 2014, aquestes obres inclouen la urbanització de la via Sant Ignasi (entre la plaça Sant Ignasi i Vidal i Barraquer) i del carrer Vidal i Barraquer; l’enderroc de la sala ciutat i urbanització de l'ampliació de la plaça Sant Ignasi; i la urbanització de la baixada dels drets. El conveni fixava com a termini d'execució d'aquestes actuacions el 25 de novembre de 2018, però finalment, a causa del retard de les obres que executa l'Ajuntament a la façana i nous accessos del Museu Comarcal, ahir es va aprovar allargar el termini fins al 31 de desembre de 2020.

 Al Ple Municipal també es van aprovar les bases per a la concessió de beques per a l’escolarització i de menjador de les llars d’infants municipals per al curs vinent, i també les bases de les subvencions del servei d’Acció i Cohesió social, i del servei d’Ensenyament, Cultura i Esports, en l’àrea de Drets i Serveis a les Persones.

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat