Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 16 de novembre de 2023

Imatge de la notícia
16/11/2023

Durant la sessió, s’ha aprovat l’augment salarial del 0,5% proposat per l’estat al personal de l’administració i als càrrecs electes, el compromís de l’Ajuntament de lluitar contra el frau, la incorporació al pressupost municipal de diverses subvencions provinents d’altres institucions i la cessió a Sostre Cívic del solar de la Carretera del Pont de Vilomara on es faran pisos de protecció oficial en règim cooperatiu de lloguer, entre altres punts.

 

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari corresponent al mes de novembre. La sessió s’ha iniciat amb la informació corresponent a les resolucions d’alcaldia, entre les quals ha destacat l’explicació de diferents modificacions de crèdit, que s’han realitzat per completar projectes en marxa que requerien de més import i també per incorporar al pressupost municipal els diners que ha rebut l’Ajuntament de Manresa de diferents subvencions: 357.000 euros provinents de la Generalitat per redactar el projecte del nou Arxiu Comarcal i Municipal; 150.000 euros provinents del Ministeri de Transports per pagar la reducció del 50% de la tarifa del bus urbà; 39.000 euros del Ministeri de Política Territorial (dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), vinculat als fons Next Generation) que es destinen a la transformació digital de l’Ajuntament de Manresa; 25.000 euros provinents de la Diputació de Barcelona per fer front a l’emergència climàtica; 20.300 euros provinents de la Generalitat per a subministraments d’esports, 8.900 també de la Generalitat per a subministraments de la Policia Local i 7.000 euros provinents del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a activitats de ProManresa.

 

Tot seguit s’ha passat als dictàmens. Els primers que s’han debatut han estat els de l’Àrea d’Alcaldia, que tenia tres punts. En el primer, s’ha aprovat una modificació de la Instrucció de Control Intern de la gestió econòmica de l’Ajuntament, amb els vots a favor de l’equip de govern —format per ERC, PSC i Impulsem— i també de Junts, i amb l’abstenció de la resta de grups municipals: Fem, FNC i Vox. En el segon, s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut, una modificació dels estatuts de la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament, que ara passarà a dir-se Mancomunitat del Bages i del Moianès per l’Aigua. I, en el tercer, s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem i Vox, que hi han votat en contra, l’augment del 0,5% que proposa l’estat de la retribució dels càrrecs electes municipals, tant del govern com de l’oposició, amb caràcter retroactiu des de la formació del nou consistori.

 

Es tracta del mateix augment que s’ha aprovat en el punt posterior, ja dins l’Àrea de Serveis Generals, en aquest cas referent al personal de l’Ajuntament, amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener 2023. Hi han votat a favor tots els grups excepte Vox, que s’ha abstingut. També dins d’aquesta àrea, s’ha aprovat el compromís de l’Ajuntament de Manresa de lluitar contra el frau, impulsar un sistema d’integritat i adherir-se a les mesures antifrau establertes —hi han votat a favor tots els grups excepte Fem i Vox, que s’han abstingut—, una modificació de crèdit per canvis d’aplicacions pressupostàries —s’ha aprovat amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició— i el pagament de factures a proveïdors que no han pogut seguir la tramitació habitual, i entre les quals ha destacat una factura de subministraments per valor de 461.462 euros, que no comptava amb prou assignació pressupostària a causa de l’augment de preu de la llum. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

Tot seguit, s’ha passat a l’Àrea de Territori, que contenia només un punt, l’aprovació definitiva de la modificació del Pla Especial Urbanístic Vic-90 ‘Edifici Perramon’, promogut per una iniciativa privada, i que s’ha aprovat amb els vots de tots els grups excepte de Fem i Vox, que s’han abstingut. I, finalment, dins l’Àrea de Desenvolupament Local, s’ha aprovat per unanimitat la incorporació de l’Ajuntament de Manresa com a membre del Consell Rector del Patronat del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central.

 

Passat l’apartat dels dictàmens, s’ha entrat a la part de proposicions. En aquest Ple, els grups municipals n’han entrat 7. Vox ha protagonitzat les dues primeres, amb una proposició “per combatre l’islamisme” i amb una altra “de rebuig a l’amnistia per als responsables del cop d’estat separatista de 2017”. Totes dues han estat rebutjades en obtenir només el vot a favor de l’única regidora que té Vox.

 

Tot seguit s’ha debatut una proposició conjunta dels grups d’ERC, PSC, Impulsem, Junts, Fem Manresa i FNC de suport a la Candidatura de la Sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Ha estat aprovada amb el vot dels grups proposants i també del grup de Vox.

 

El següent punt que s’ha tractat en les proposicions ha estat amb relació a la guerra entre Israel i Palestina. Fem Manresa n’ha entrat una amb títol “en suport a Palestina i de condemna al genocidi d’Israel contra la població palestina”, que demana, entre altres, adherir-se a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel, mentre que ERC i PSC han presentat una moció amb títol “per un alto al foc a Gaza i per la pau entre Israel i Palestina”, que ha entrat com a sobrevinguda. La proposició de Fem no ha prosperat en rebre només el vot dels tres regidors del grup proposant, mentre que la moció d’ERC i PSC sí que ha prosperat, tot i rebre només els vots d’aquests dos partits.

 

Tot seguit s’ha tractat una proposició presentada per Fem que demanava crear una taxa que gravi els grans operadors postals per l’estacionament a la via pública, que ha rebut una esmena per part d’ERC, PSC i Impulsem que s’ha incorporat al text. S’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que hi ha votat en contra.

 

La penúltima proposició ha estat la presentada per FNC per soterrar les línies elèctriques i telefòniques que transcorren pel nucli urbà, que també ha rebut una esmena, en aquest cas de substitució, presentada pel mateix grup proposant conjuntament amb ERC, PSC i Impulsem. S’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem, que hi ha votat en contra, i Vox, que s’ha abstingut.

 

La darrera proposició que s’ha debatut és la de Junts, per implantar un servei de microbús elèctric adaptat que doni servei al Barri Antic. També ha rebut esmenes, una per part de Fem, que s’ha rebutjat, i també una de pactada entre el mateix grup proposant de Junts i els grups de govern, que s’ha acceptat. La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut.

 

Abans d’entrar a l’apartat de preguntes, i com a punt sobrevingut, s’ha debatut la cessió municipal a la cooperativa Sostre Cívic de la finca situada a la Carretera del Pont de Vilomara 121, on s’hi farà habitatge de protecció oficial en règim cooperatiu de lloguer (més informació del projecte en aquest enllaç). S’ha aprovat amb una àmplia majoria: tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que ha optat un altre cop per l’abstenció.

 

També com a sobrevingut ha entrat una modificació de crèdit per poder fer una plantada d’arbrat a escoles bressol, amb un pressupost de 12.000 euros. També s’ha aprovat amb una àmplia majoria: tots els grups hi han votat a favor excepte Vox, que s’ha abstingut.

 

En l’últim tram del ple, s’han tractat les preguntes que els grups municipals fan a l’equip de govern. N’hi havia sis: FNC ha demanat sobre l’ocupació de les instal·lacions esportives i Junts sobre els carregadors elèctrics de Joan Fuster, sobre els controls de trànsit de la Policia Local i sobre la passera sobre la C-55. Per la seva banda, Vox ha demanat sobre l’empadronament d’immigrants i el control de fronteres i Fem Manresa sobre els llums de Nadal.


 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de setembre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat