Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 19 d'octubre de 2023

Imatge de la notícia
19/10/2023

La Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez–Salinas Colomer, ha intervingut en la sessió plenària per exposar l’informe anual corresponent al 2022. Durant el Ple, també s’han aprovat les ordenances fiscals per al pròxim any, així com els projectes de rehabilitació de les façanes i cobertes de la Fàbrica Nova i dels sostres de la Fàbrica dels Panyos, entre altres qüestions.

 

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous al matí el Ple ordinari corresponent al mes d’octubre. La sessió s’ha iniciat amb la intervenció de la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez–Salinas Colomer, que ha exposat el balanç de la seva actuació a Manresa corresponent al 2022. Segons ha assenyalat, durant l’any passat es van adreçar a la institució 255 persones de la ciutat i es van realitzar 322 actuacions entre queixes i consultes. L’informe complet es pot consultar en aquest enllaç.

 

Tot seguit, ja en el desenvolupament habitual del Ple, la sessió s’ha iniciat amb la informació corresponent a les resolucions d’alcaldia i amb el debat dels primers dictàmens, corresponents a l’Àrea d’Alcaldia, que contenia tres punts. En el primer, s’ha aprovat la designació de representants polítics i tècnics a diversos òrgans, entitats i organismes que requereixen representació municipal, amb el vot a favor de l’equip de govern, format per ERC, PSC i Impulsem, i també de Junts (Fem, FNC i Vox s’han abstingut). En el segon, s’ha aprovat l’autorització al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per convocar una plaça de la seva plantilla de personal, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem i FNC, que s’han abstingut de nou. I, en el tercer, s’ha aprovat autoritzar Aigües de Manresa a concertar un préstec de 4,8 milions d’euros a Cajamar Caja Rural, que és l’entitat que ha presentat millor oferta. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, i amb l’abstenció de Fem, FNC i Vox.

 

Els següents dictàmens que s’han tractat en el Ple han estat els quatre que contenia l’Àrea de Serveis Generals, entre els quals ha destacat la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2024 i la proposta de despesa plurianual per afrontar els treballs dels carrers Saclosa, Cardenal Lluch i Pompeu Fabra, en el marc de la conversió del carrer Guimerà en illa de vianants.

 

Pel que fa a les ordenances, han estat aprovades amb el vot favorable d’ERC, PSC i Impulsem, mentre que Junts, FNC i Vox s’han abstingut i Fem hi ha votat en contra. Tal com ja va explicar el govern local, l’augment de la majoria de taxes i de l’IBI serà del 2,5%, percentatge que és inferior a la pujada de l’IPC, que actualment és del 3,5%. La proposta completa es pot consultar en aquest enllaç.

 

Pel que fa als treballs dels carrers de l’entorn del carrer Guimerà, la despesa total serà de 979.288,24 euros (iva inclòs), que segons s’ha especificat en el Ple quedarà distribuïda entre el 2024 (50.000 euros) i el 2025. La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de l’equip de govern i amb l’abstenció dels grups de l’oposició excepte de Vox, que hi ha votat en contra.

 

Els altres dos punts d’aquesta àrea han servit per aprovar reconeixements de crèdit a quatre proveïdors, amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició, i també una modificació de crèdit de 132.000 euros que permetrà instal·lar aires condicionats a les llars d’infants municipals Bressolvent, Estel i Lluna, implementar mesures per millorar la circulació entorn de la Plataforma d’Aliments, incorporar material informàtic a l’Escola d’Arts i condicionar el local del viver d’artesania de la Plana de l’Om. Ha rebut el vot favorable d’ERC, PSC, Impulsem i FNC, i l’abstenció de Junts, Fem i Vox.

 

Tot seguit s’ha passat a l’Àrea de Territori, en la qual s’ha debatut el projecte de rehabilitació de cobertes i façanes de la Fàbrica Nova, valorat en 10 milions d’euros, que procediran de l’estat espanyol, i el projecte de rehabilitació dels sostres de la Fàbrica dels Panyos, que està valorat en 3,8 milions d’euros i sobre el qual s’han demanat subvencions al Ministeri de Cultura i als fons Next Generation per poder fer front a les obres.

 

Ambdós projectes han rebut un ampli suport. El de la Fàbrica Nova s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte de Vox, que s’ha abstingut. I el de la Fàbrica dels Panyos ha rebut el vot a favor de tots els grups excepte de Junts, que s’ha abstingut.

 

El darrer dictamen que s’ha debatut ha estat el referent a l’Àrea de Desenvolupament Local, que ha servit per aprovar, en aquest cas per unanimitat, la renovació dels Consells Sectorials.

 

Tot seguit, s’ha passat a l’apartat de proposicions. La primera que s’ha presentat ha estat la que ha entrat Vox sobre la seguretat, que ha estat rebutjada, ja que la resta de partits hi ha votat en contra. Tot seguit, s’ha parlat de dues proposicions en defensa de la llengua catalana, una presentada per FNC i una altra per ERC, PSC, Impulsem i Fem, que en aquest cas ha entrat com a sobrevinguda. Després d’un petit debat, s’ha decidit retirar-les totes dues de l’ordre del dia per tal de treballar en els propers dies un consens que permeti afrontar aquest debat de manera conjunta.

 

Sí que s’ha votat la proposició presentada per Junts que demanava l’elaboració d’un pla de xoc per dinamitzar l’economia de la ciutat vinculada al comerç. No ha prosperat perquè només ha rebut el suport de Junts. ERC, PSC, Impulsem, Fem i Vox hi han votat en contra i el FNC s’ha abstingut. I també s’ha votat la darrera, presentada també per Junts, que sol·licitava la regulació de la zona blava els dissabtes i els dies de la campanya de Nadal. També ha estat rebutjada. Ha rebut el suport de Junts i FNC, però ha topat amb el rebuig de la resta de grups.

 

Abans de finalitzar la sessió, i com a punt sobrevingut, s’ha aprovat la designació de representants de la corporació als consells escolars, amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, i amb l’abstenció de Fem, FNC i Vox.

 

El Ple s’ha clos amb l’apartat de precs i preguntes, que ha inclòs 8 preguntes al govern, 2 de les quals presentades per Junts, 2 per Fem, 2 per FNC i 2 per Vox. Junts ha demanat sobre els carregadors de cotxes elèctrics i la reparació de la pintura de protecció de foc del pavelló annex del Vell Congost, Fem sobre la pista de gel de Sant Domènec i sobre la creació del Servei d’Atenció als Homes i el FNC sobre el tancament provisional de l’aparcament de l’estació de busos amb motiu de les obres dels nous pisos de l’Alcoholera i el motiu pel qual el sindicat majoritari de la Policia Local no va ser convidat a la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència. Finalment, Vox també ha demanat per la Taula, en aquest cas per sol·licitar perquè la Guàrdia Civil no va ser convidada. També ha preguntat sobre les xerrades que l’Ajuntament de Manresa organitza per adolescents trans.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple d'octubre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat