Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El govern de Manresa presenta una bateria de noves mesures per millorar la seguretat, el civisme i la convivència a la ciutat

Imatge de la notícia
17/10/2023

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquesta tarda la celebració de la setena Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, que ha reunit una cinquantena de persones, entre representants polítics i d’entitats de la ciutat, i que ha estat presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia. El govern local ha exposat un conjunt de mesures per combatre la inseguretat i l’incivisme, com el reforç d’efectius de la Policia Local al carrer, l’increment de polítiques socials, l’augment de les eines de mediació i la firma d’un pacte de ciutat entre grups municipals, entitats, institucions i agents del territori. En total, es destinarà al voltant d’un milió d’euros al desplegament de les noves mesures.

 

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha acollit aquesta tarda la celebració de la setena Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, que ha reunit una cinquantena de persones, entre representants polítics, d’institucions, entitats i col·lectius de la ciutat, i que ha estat presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, i per l’alcalde de Manresa Marc Aloy Guàrdia. En aquest escenari, el govern local ha exposat un conjunt de noves mesures per combatre la inseguretat i l’incivisme, que es divideixen en sis eixos i que en conjunt sumen una inversió entorn del milió d’euros.

 

Tal com ha exposat l’alcalde, les propostes abracen tant l’àmbit policial com el social: “es tracta d’una problemàtica complexa, generada per causes molt diverses i que, per tant, s’ha d’abordar des de molts vessants”. L’alcalde, i també el conseller, han fet una valoració molt positiva de la Taula, que s’ha desenvolupat amb moltes aportacions per part dels presents.

 

Entre les noves mesures, destaca el reforç d’efectius de la Policia Local al carrer, amb una quinzena d’agents més, que s’aconseguirà amb una prolongació de l’horari a tots els agents que s’hi vulguin acollir i amb una reestructuració interna, que implicarà la contractació d’una empresa de seguretat per fer les tasques de vigilància als edificis i dependències municipals, tal com ja es fa en la majoria d’institucions, una feina que fins ara feien agents de la Policia Local.

 

També el reforç de polítiques socials, centrades en la prevenció i en la intervenció individual i grupal. Es desplegaran cinc programes: d’intervenció social per les persones consumidores a la via pública, d’intervenció especialitzada en conflictes, de treball individualitzat cas a cas des de tots els àmbits d’intervenció, de treball amb famílies i entorn i també una estratègia de sensellarisme.

 

Dins de l’àmbit del civisme, s’incrementarà la mediació veïnal, es revisarà l’ordenança de civisme i les multes, es reforçaran les campanyes de civisme i es redactarà una nova ordenança de vehicles de mobilitat personal. També es farà treball comunitari a l’espai públic.

 

Finalment, s’ha exposat la necessitat de signar un Pacte de Ciutat per la Seguretat, el Civisme i la Convivència treballat i consensuat amb la resta de grups municipals i obert a les entitats i institucions que han participat en la Taula, i que es començarà a escriure a partir de les aportacions recollides avui.

 

Durant la sessió, també s’han recordat mesures ja anunciades a principis de l’actual mandat, com la creació de la figura del Comissionat de Seguretat, Convivència i Civisme, un expert que treballarà per reforçar les polítiques municipals en aquests àmbits, i l’elaboració d’un protocol de prevenció i actuació en cas d’ocupacions.

 

 

Més mesures en marxa

 

Les noves mesures se sumen a les que s’han anat posant en marxa els darrers dos anys, com el desplegament de patrulles mixtes entre Mossos d’Esquadra i Policia Local; la implementació de l’aplicació mòbil per als comerços; la instal·lació de càmeres de vigilància a la via pública; l’Operatiu Tremall per detenir delinqüents multireincidents; programes socials específics com el Model Manresa —destinat a joves migrats sols— o el Programa Sostre 360 —destinat al sensellarisme juvenil—, la nova ordenança que limita la venda de begudes alcohòliques en horari nocturn als supermercats o la nova comissaria de proximitat compartida entre Mossos d’Esquadra i Policia Local, ara ja en obres.

 

 

Setena Taula

 

Aquesta ha estat la setena Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència. La primera es va celebrar el 4 de novembre del 2021 i va ser una de les primeres eines que es van posar en marxa després que la tardor d’aquell mateix any tinguessin lloc a la ciutat diversos fets delictius. Després d’aquella primera Taula, se’n van celebrar de noves el 20 desembre de 2021, el 4 de maig de 2022, el 14 de juliol de 2022, l’1 de desembre de 2022 i el 4 maig 2023, just abans de l’acabament del mandat.

 

La Taula d’avui ha estat presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Seguretat Ciutadana, Anjo Valentí Moll. També hi ha assistit la segona tinent d’alcalde i portaveu del govern local, Mariona Homs Alsina, i el tercer tinent d’alcalde, Joan Vila Marta, així com altres regidors i regidores de govern, representants dels grups municipals i representants de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, Fiscalia i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya.

 

Pel que fa a les entitats i col·lectius, hi ha assistit Bages per Tothom, Càritas, A l’Aguait, Manresa Diu Prou, la Cambra de Comerç, la Cambra de la Propietat, Althaia, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, el Convent de Santa Clara, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa, PIMEC, la UBIC i representants dels centres educatius de primària i secundària de la ciutat. Ha estat la Taula més participada de les que s’han fet, tenint en compte que s’han incorporat noves entitats, institucions i col·lectius que poden aportar eines per fer front a situacions de desigualtat social.

 

 

(*) Peu de foto: Imatge de la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència (autor: Departament d'Interior)

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat