Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 21 de setembre de 2023

Imatge de la notícia
21/09/2023

Durant la sessió, s’ha informat de la sortida de l’Ajuntament del Pla d’Ajust, després d’haver eixugat el deute de 10 milions contret el 2012 per pagar proveïdors. A banda, s’ha aprovat una modificació de crèdit per tal de poder optar a una subvenció per rehabilitar la Fàbrica dels Panyos i també que la recollida de voluminosos continuarà sota la gestió de l’Ajuntament quan es posi en marxa el nou model de recollida de residus.

 

L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous 21 de setembre al matí el segon Ple ordinari del mandat 2023-2027. La sessió s’ha iniciat amb la informació corresponent a les resolucions d’alcaldia, entre les quals ha destacat l’explicació de la sortida de l’Ajuntament de Manresa del Pla d’Ajust, després d’haver eixugat el deute de 10 milions contret el 2012 per pagar proveïdors (més informació d’aquest punt en aquest enllaç). També s’ha informat de tres expedients de modificacions de crèdit per moviments interns de partides per atendre necessitats diverses i per incorporar ingressos provinents de programes d’altres administracions, així com de cinc resolucions referents a la contractació de treballs d’urgència en edificis en mal estat del barri de les Escodines, unes obres que l’Ajuntament ha executat de manera subsidiària per, posteriorment i d’acord amb la legislació, transferir la factura a les propietats.

 

Tot seguit s’ha passat als dictàmens. Els primers que s’han debatut han estat els de l’Àrea d’Alcaldia, que ha comptat amb quatre punts. En el primer, s’ha aprovat la delegació a l’alcalde de competències relacionades amb les sancions per tinença de gossos potencialment perillosos i amb els expedients de resolució de recursos, amb els vots a favor de l’equip de govern —ERC, PSC i Impulsem—, els vots en contra de Junts, Fem i FNC, i l’abstenció de Vox. En el segon, s’ha aprovat l’autorització al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus per convocar un lloc de treball i guanyar agilitat en la substitució de baixes, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem i Vox, que s’han abstingut. En el tercer, s’ha aprovat l’adaptació dels estatuts de Manresana d’Equipaments Escènics (MEES) a la legislació de contractació del sector públic i a noves directives europees, amb els vots a favor de tots els grups excepte de Front i Vox, que s’han abstingut. I, en el quart, s’ha aprovat el Compte General del Pressupost de l’exercici 2022, que per primera vegada integra les operacions de les entitats municipals, amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, i l’abstenció de Fem, FNC i Vox.

 

Els següents dictàmens han estat els dos que contenia l’Àrea de Serveis Generals, en els quals s’ha aprovat el pagament de tres factures de treballs urgents que no van poder seguir la tramitació habitual, i també una modificació de crèdit per poder realitzar dues actuacions necessàries: el manteniment i millora de l’enllumenat del carrer Rosa Sensat, per valor de 13.490 euros,  i despeses del servei de neteja viària, per valor de 13.200 euros. Tots dos punts s’han aprovat amb els vots a favor dels tres grups que conformen el govern local, mentre que els grups de l’oposició s’han abstingut.

 

Pel que fa a l’Àrea de Territori, s’ha debatut la desadscripció del servei de recollida de residus voluminosos del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, fruit de l’acord entre aquest ens i l’Ajuntament de Manresa. Tal com s’ha explicat, quan es va plantejar el canvi de model de recollida de residus que la ciutat haurà d’afrontar en uns mesos, es va considerar que la recollida de voluminosos passés a ser gestionat pel Consorci, que ampliaria el servei amb un nou projecte de reaprofitament d’electrodomèstics i mobles. A dia d’avui, però, aquest projecte s’ha vist que no es podrà dur a terme per l’alt volum de feina actual del Consorci, que està afrontant canvis de model de residus a més d’una desena de municipis o el projecte de la nova planta de tractament, entre altres. Per aquest motiu, el servei de recollida de voluminosos, que primer s’havia adscrit al Consorci, ara s’ha desadscrit. Així, de moment, la recollida de voluminosos seguirà gestionada per l’Ajuntament de Manresa, que n’augmentarà la inversió per poder oferir un millor servei, incrementant els equips dedicats a fer aquesta tasca i incorporant un nou vehicle especialitzat. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i Impulsem i l’abstenció de Junts, Fem, FNC i Vox.

 

El darrer dictamen que s’ha debatut ha estat el referent a l’Àrea de Desenvolupament Local, que ha servit per aprovar la designació de representants municipals a la Taula de la Formació del Bages. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

Tot seguit, s’ha passat a l’apartat de proposicions, que en contenia cinc, dues de les quals referents a l’ocupació il·legal d’habitatges, presentades per Junts i el FNC. La de Junts demanava la “creació d’un servei d’atenció als afectats per les ocupacions a la ciutat” i la del FNC demanava “l’elaboració d’un pla municipal en contra de l’ocupació il·legal d’habitatges”. Són les primeres que s’han debatut i cap de les dues ha prosperat en no haver obtingut els suports necessaris. La de Junts ha rebut el suport del FNC, que no ha estat suficient. I la del FNC ha rebut el suport de Junts i Vox, però tampoc ha estat suficient.

 

La següent proposició que s’ha tractat ha estat la presentada per Vox per a la “supressió dels espais dels carrers de Manresa delimitats durant la pandèmia de la Covid”. Tampoc ha prosperat, en rebre el vot el contra de la resta de grups.

 

Tot seguit, s’ha debatut la proposició de Fem “de suport als independentistes detinguts per protestar contra ‘La Vuelta’ i per l’alliberament nacional dels Països Catalans”. Ha prosperat amb els vots del grup proposant, Fem, i d’ERC i FNC. El PSC i Vox hi han votat en contra, i Junts i Impulsem s’han abstingut.

 

I la darrera proposició ha estat presentada per Junts “per la permanència de les terrasses de la ciutat durant la Fira Mediterrània” i de la resta de fires i esdeveniments. Ha prosperat amb els vots de Junts, ERC, PSC, Impulsem i FNC, mentre que Fem i Vox s’han abstingut.

 

Abans d’acabar el Ple, s’han debatut dos punts com a sobrevinguts. El primer per fer una modificació de crèdit per tal de poder optar a una subvenció per a la rehabilitació de la Fàbrica dels Panyos, que s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i FNC, mentre que la resta de grups s’han abstingut. I el segon per designar els representants de la corporació al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, que s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Impulsem i Junts, mentre que Fem, FNC i Vox s’han abstingut.

 

El Ple s’ha clos amb l’apartat de precs i preguntes, que ha inclòs 11 preguntes al govern, 5 de les quals provenien del Ple anterior. De les 11, 8 han estat presentades per Junts, 2 per Fem i una pel FNC. S’ha demanat sobre els pisos buits, les ocupacions, la inseguretat, la figura d’un cronista, el Museu del Barroc, el nou Arxiu Comarcal i Municipal, el Comerç del Centre Històric, la Festa Major, la Diada de l’Onze de Setembre i la línia de bus Manresa – UAB.

 

 

(*) Podeu recuperar íntegrament el Ple de setembre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manresa

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat