Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Publicacions

Llibres

EN VEU DE DONA

La Fàbrica Nova de Manresa

De Gal•la Garcia Casarramona

Aquest llibre és una aproximació històrica al passat tèxtil de Manresa i un homenatge a totes les dones que hi van prendre part, les anomenades noies de fàbrica. 

Les dones sempre van ser majoria a la Fàbrica Nova, factoria que va donar feina a un 10% de la població de Manresa. Parlar del seu treball, per tant, no és només recordar i valorar totes les dones del tèxtil, massa sovint oblidades per la història, sinó que també representa la reivindicació de la presència de la dona en els àmbits sociolaborals, culturals i polítics de la ciutat. 

Les frases, les paraules i els sentiments d'aquestes dones són el fil conductor de la narració. El llibre senzillament anhela enfilar amb certesa paraules de dones anònimes, protagonistes per atzar, que dins de la seva diversitat, engloben les vivències de centenars de dones.

Recopilacions de dades, de processos, de fets històrics tractats amb rigor i, sobretot, de paraules vives que ens ajuden a entendre com era la ciutat el segle passat, com es vivia, la vida quotidiana, el dia a dia, el treball a la fàbrica, la Guerra Civil, la dictadura...


EL MOVIMENT FEMINISTA A MANRESA

Una història per descobrir

De Gal•la Garcia Casarramona 

L'eix central del llibre és l'Associació de Dones del Bages, el grup de dones que va encapçalar a la comarca el despertar d'un moviment feminista durant la transició democràtica. Les vivències i records de les seves protagonistes, els decàlegs de l'entitat que van promoure, les activitats que van dur a terme i tot un llarg etcètera de continguts diversos formen el gran gruix del llibre.

Són paraules acompanyades de fotografies, de fullets, de butlletins i de tota la documentació que l'autora ha pogut recollir per dur-la directament a les mans del lector/a.

El treball no pretén ni aspira a ser un almanac feminista. No vol ser una defensa aferrissada de la igualtat de les dones enfront de la societat patriarcal dominant. No vol despertar consciències, però tampoc adormir-les.

Exposicions

PARAULES CONTRA LA VIOLÈNCIA

Violència contra les dones en l’àmbit de la parella

Contingut

Té dues parts: la primera ens explica el fenomen de la violència masclista en l’àmbit de la parella (tipus de violència, com sorgeix, fases, etc.) i la segona conté diverses frases dites per dones que en algun moment de la seva vida van patir violència. Són frases que expressen sensacions, sentiments i emocions que ens poden transportar a les vivències d’aquestes dones durant o després d’haver patit aquest tipus de violència.

Objectiu

Conscienciar sobre els efectes emocionals de les dones que han patit o pateixen violència masclista en la relació de parella.

Característiques

23 plafons de cartró ploma verticals de 49x80 cm 

Públic objectiu

Públic en general

Cessió de l'exposició

Es pot sol·licitar al SIAD Montserrat Roig

QUÈ ENS OCULTEN ELS CONTES?

Presentació

Els contes ens donen pautes per comprendre, transmetre i transformar l’ordre social en què vivim. Explicant contes es transmeten símbols, valors i rols, és a dir, cultura.

Els contes poden ser alliberadors o limitadors. Per això considerem fonamental treballar-hi de forma conscient, tenint en compte el seu potencial legitimador de conductes sexistes i, a la vegada, la seva faceta creadora de móns nous.

Objectiu

Animar a treballar amb els contes de forma crítica, creativa i lúdica per tal d’evitar aquells contes que reforcen els estereotips negatius d’homes i dones i contribueixen a reforçar els prejudicis i a discriminar negativament per motiu de sexe.

Públic objectiu

Escoles de primària, AMPA, biblioteques infantils, població en general.

Característiques

10 plafons de cartró ploma verticals de 60x80 cm.

Cessió de l'exposició

Es pot sol·licitar al SIAD Montserrat Roig

Documentals

LLIURES. QUAN L’AMOR FA MAL

Durant el 2012 el SIAD va realitzar un documental basat en el testimoni de 12 dones, usuàries del servei, que han patit violència masclista dins l'àmbit de la parella.

Són relats en primera persona en què, de manera senzilla i sincera, ens apropen a la seva experiència, a les conseqüències que aquesta situació els ha comportat, però també al camí cap a la recuperació. 

El reportatge reforça els testimonis reals amb escenes teatralitzades basades en episodis viscuts per les protagonistes.

Veure vídeo


Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat