Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Xarxa URBACT sobre Objectius Globals per a les Ciutats

Manresa es va incorporar el març de 2021 a la xarxa URBACT Global Goals for Cities, integrada per 19 ciutats europees que han treballat amb l'objectiu de desenvolupar plans d’acció per a la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L’adhesió a la xarxa ha servit per potenciar encara més la feina que l’Ajuntament de Manresa realitza des del 2018 per contribuir als reptes globals, així com per intercanviar coneixements amb altres ciutats sobre com implementar amb èxit els ODS a escala local. El resultat ha estat l’elaboració de l’Agenda Urbana de Manresa 2030.

Aquesta xarxa URBACT finançada per la Unió Europea i liderada per la ciutat de Tallin (Estònia) ha executat el seu pla de treball entre l'abril del 2021 i el novembre del 2022 amb el compromís dels socis de dur a terme polítiques que es tradueixin en el disseny, implementació, seguiment i revisió d'accions de sostenibilitat global a escala local, tot integrant l'Agenda 2030 al seu territori. La cloenda del programa va tenir lloc del 19 al 21 de gener de 2023  a la capital bàltica amb la participació dels representants de les 19 ciutats, que van presentar els resultats del treball conjunt i l’aprenentatge mutu.

Manresa, membre de la Xarxa URBACT

El secretariat URBACT va obrir una convocatòria el desembre del 2020 per constituir una xarxa de ciutats europees que estiguessin treballant per assolir els objectius establerts en l'Agenda 2030 i en l'alineament de la seva estratègia amb els ODS.

Posteriorment, el secretariat va sol·licitar als ministeris de cada país i al Comitè Europeu Municipis i Regions (CEMR) que proposessin ciutats per ser-ne membres. A través de la xarxa Eurotowns, de la qual Manresa és membre, el CEMR va proposar la candidatura de Manresa. Els criteris per a la selecció van ser, entre altres, que la ciutat candidata demostrés un ferm compromís del municipi cap a l’assoliment dels ODS, cosa que es va certificar.


Objectius ODS, la Manresa del 2030

L'Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ja fa tres anys que porta a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals per als pròxims 10 anys amb els 17 ODS. A finals del 2018, es va redactar un document dels reptes dels ODS a Manresa amb el propòsit d’incentivar un debat intern amb regidories i personal tècnic municipal i un segon document adreçat a la ciutadania.

Durant els anys 2019 i 2020 es va engegar un procés de participació ciutadana per donar veu als agents del territori i a la ciutadania en la configuració de l’Agenda 2030 local, i implicar-los en el procés. Es van elaborar dos models d’enquesta (un per a les entitats i els agents locals i una altra per a la ciutadania) per conèixer l’opinió i els desitjos de tota la població sobre el model de ciutat que es vol desenvolupar durant els pròxims anys.

D’altra banda, també es va preparar un aplicatiu que permetia fer un taller en línia per conèixer amb més detall els 17 ODS i fer aportacions a l’estratègia Manresa 2030.

A finals de 2021, es va publicar la versió definitiva del document “El repte dels ODS a Manresa”, on es recullen els reptes locals proposats per l’Ajuntament de Manresa i la ciutadania. A partir d’aquest treball i del posterior debat en focus de grups d’agents, experts i personal tècnic i polític municipal, s’ha plantejat la formulació de l’Agenda Urbana de Manresa 2030. L’Agenda inclou la visió futura de ciutat, les vuit missions per assolir-la, els reptes, les 30 accions transformadores i els indicadors per implementar i avaluar l’estratègia de sostenibilitat de la ciutat per als pròxims 8 anys. Aquest pla local també està alineat amb la Nova Agenda Urbana Europea i Espanyola.

Per fer realitat l’Agenda, caldrà el suport tècnic i financer tant d’institucions públiques com dels actors privats, que ja s’està treballant a través del programa de fons europeus Next Generation, de col·laboracions amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona,  i de l’establiment de partenariats públic-privats, com per exemple el que ja existeix per al projecte de salut digital PECT BAGESS, inclòs a l’Agenda.

D’altra banda, el compromís dels agents locals i de la ciutadania amb l’Agenda és clau per al seu èxit. En aquest sentit, s’ha posat en marxa la plataforma digital de l’Agenda Urbana de Manresa 2030 (https://participa311-manresa.diba.cat/assemblies/agendaurbanamanresa2030) per informar sobre el procés, compartir projectes i mantenir activa la taula d’agents locals creada des de l’inici, que passarà a dir-se Aliança Ciutadana per la Sostenibilitat.

Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

L’Agenda 2030 és un full de ruta per als pròxims anys per avançar cap al desenvolupament sostenible. Aquesta agenda es concreta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que van ser aprovats per tots els estats membres de l’ONU l’any 2015 i dels quals es deriven fites (en total 169)  i indicadors que avaluen l’assoliment dels objectius proposats.

Les temàtiques que aborden van des de la lluita contra la pobresa i el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau i les ciutats sostenibles. Els podeu consultar en aquest enllaç.

Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

Una visió compartida

En el marc d'aquesta xarxa, durant els mesos de desembre de 2021 i gener de 2022 i amb la implicació de 35 agents locals que formen part del Grup Local URBACT, s'ha portat a terme un treball de participació que ha permès determinar una visió compartida de la ciutat respecte dels ODS per al 2030 i les missions que es fixen per fer-la realitat, com es mostra en el següent vídeo.


Resum del projecte de Manresa per a la xarxa Global Goals for Citites

Membres de la Xarxa Urbact sobre Objectius Globals per a les Ciutats

Coordinació: Tallinn (Estònia)
Braga (Portugal)
Bratislava (Eslovàquia)
CdA La Rochelle (França)
Dzierzoniów (Polònia)
Gävle (Suècia)
Glasgow (Regne Unit)
Heraklion (Grècia)
Jihlava (República Txeca)
Klaipeda (Lituània)
Manresa
Mouscron (Bèlgica)
Ozalj (Croàcia)
Reggio nell’Emilia (Itàlia)
Schiedam (Països Baixos)
Solingen (Alemanya)
Trim (Irlanda)
Veliki Preslav (Bulgària)
Veszprém (Hongria)


Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat