Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Lotus

Projecte Lotus


Dins el projecte estratègic Manresa 2022

El 2022 es commemoraran els 500 anys de l’arribada a Manresa del pelegrí Ignasi de Loiola, que va passar onze mesos de la seva vida, a la nostra ciutat, durant els quals va experimentar una transformació personal i va redactar els Exercicis Espirituals que el van portar a fundar la Companyia de Jesús, anys més tard, a Roma.

Aprofitant aquesta efemèride , des de l’Ajuntament es va dissenyar el projecte estratègic de ciutat Manresa 2022, en el qual hi ha tota una sèrie d’accions, que van des d’infraestructura i serveis turístics a la ciutat, fins a accions educatives a les escoles.

El projecte Lotus està emmarcat a l’eix Llum del Pla Director del Manresa 2022: cultura, art, educació, espiritualitat i foment de valors, que facin millor a les persones.

L’objectiu és múltiple. Per una banda, acostar infants i joves a l’experiència espiritual  de Sant Ignasi durant el seu pelegrinatge de Loiola a Manresa, però des del vessant laic, i fer-los conèixer la història de Manresa, fer-los partíceps del projecte Manresa 2022, i potenciar la marca Manresa com una ciutat amb valors de pau, respecte i fraternitat. I per altra, augmentar l’autoconeixement i la millora de la gestió emocional dels ciutadans més joves.

Altres accions en aquest línia són el cicle Sons del Camí, de música contemplativa, sessions de ioga després de la Marxa del Pelegrí, sessions sobre espiritualitat al Fòrum de debat semestral Ignàgora i un nou cicle de cinema espiritual.


El projecte Lotus

El projecte Lotus està emmarcat en el projecte estratègic de ciutat Manresa 2022, concretament en el seu tercer eix estratègic, que gira a l’entorn de la llum, entesa com a icona manresana i també com a símbol de l’espiritualitat.

En aquest tercer eix s’inclouen tot un seguit d’activitats adreçades a les escoles.

El projecte Lotus implica: Espiritualitat. Llum. Transformació.

La missió del projecte Lotus és treballar amb els més joves per potenciar l’autoobservació, l’autoconeixement, el coneixement mutu i la descoberta de l'entorn, així com ajudar-los a utilitzar la reflexió, l'autocontrol i la comprensió mútua com a eines de gestió emocional per a la resolució de conflictes i el benestar interior, amb l'objectiu de reforçar-hi els valors d'autoestima, respecte, solidaritat, pau i sostenibilitat, però a partir bàsicament de tècniques de transformació interior i no tant d'una aprehensió intel·lectual d'aquests valors.

La finalitat és  formar futurs ciutadans més conscients i més compromesos amb l'entorn i amb els altres, aconseguir una ciutadania més cohesionada i oberta a l'exterior, amb més autoestima i comprensió mútua, i més pacífica, per millorar així la qualitat de vida de les persones, per contribuir a fer del món un lloc millor i, en un pla més local, per convertir Manresa en un referent d'espiritualitat i en una ciutat més acollidora i atractiva.

L’objectiu bàsic del projecte Lotus és, bàsicament, estar millor amb un mateix,  incrementar el nivell de consciència d’un mateix, incrementar el nivell de pau i el benestar a la vida, i reduir l’estrès i l’ansietat. Això permet crear, a la vegada, un clima més saludable, ètic i compassiu (a l’aula, a l’escola...), i més propici per a l’aprenentatge i el desenvolupament com a persona. Es tracta d’una nova proposta per treballar l’equilibri físic, mental i emocional en la nostra vida.

El projecte Lotus es caracteritza principalment per ser vivencial, ja que proporciona eines a través de pràctiques i vivències, per treballar els valors universals, i per ser una proposta laica que enfoca l’espiritualitat des d’una vessant respectuosa i integradora. A més a més, el Lotus té un substrat de tradicions mil·lenàries budistes (‘mindfulness’) i vèdiques (ioga).


Objectius generals:

 • Treballar per formar futurs ciutadans més conscients
 • Treballar l’equilibri físic, mental i emocional de la persona
 • Desenvolupar la capacitat d’autoobservació i autoregulació
 • Millorar la concentració i atenció
 • Reduir l’estrès i l’ansietat
 • Millorar habilitats interpersonals (increment de l’amabilitat i respecte amb un mateix i amb els altres, etc).
 • Crear un clima més saludable, ètic i compassiu, dins i fora de l’aula
 • Promoure la pau, amb un mateix i amb els altres, reduir conflictes.
 • Aconseguir una ciutadania més cohesionada, acollidora i pacífica

Objectius específics:

 • Aprendre a identificar i regular emocions i pensaments
 • Gestió de les emocions difícils: ira, por... 
 • Aprendre a ser conscients del moment present
 • Aprendre a respirar i a trobar en un mateix un lloc de serenitat i seguretat
 • Aprendre a aturar-se  i a respondre enlloc de reaccionar, aprendre a controlar els impulsos
 • Aprendre a escoltar-se a un mateix i als altres
 • Desenvolupar la tolerància a la frustració i l’estrès

Característiques

 • Vivencial: Es tracta bàsicament d’experimentar vivències.
 • Pràctic: El projecte proporciona eines, a través de pràctiques, que es poden utilitzar a la vida quotidiana.
 • Valors: Es treballen valors, que són universals per a tots els éssers humans, centrant-nos en tot el que ens uneix i ens és comú en el camí del benestar, pau i plenitud.
 • Laic: Enfoquem l'espiritualitat des d'una vessant laica, respectuosa i integradora.
 • Basat en tradicions milènaries: en el mindfulness (basat en el budisme)  i també en el ioga (basat en la tradició vèdica)
 • En el cas del lotus blau, s’enfasitza la natura, recorrent la part final del Camí Ignasià, de Castellgalí a Manresa. Aquest camí és simbòlic perquè representà una transformació per a Sant Ignasi.

El projecte Lotus és una de les apostes més innovadores del projecte Manresa 2022 en el terreny educatiu. A grans trets, es plantegen dos tipus d'activitats, complementàries,  que reben el nom de Lotus Blanc i Lotus Blau.  En ambdós casos es treballa la consciència corporal, autoobservació, autoconeixement, tècniques de relaxació, respiració (activant, tranquilitzant, equilibrant), atenció i concentració, visualitzacions, mindfulness, gestió emocional i ioga.

Els alumnes comencen amb el lotus blanc, les sessions del qual són presencials i es porten a terme a l’aula. I en el curs següent, a aquests mateixos alumnes se’ls proposa de participar en el lotus blau, on, fora de l’aula, en un entorn natural, recorren un tram del Camí Ignasià amb l'ajuda de guies que els aniran proposant aquest tipus d’activitats. Es tracta d'un Shinrin-yoku o "bany de natura", on es conjuga un entorn natural i lliure de contaminació atmosfèrica i acústica amb la pràctica de tècniques d’ autoconsciència, respiració i gestió emocional.


L'Ajuntament de Manresa organitza el projecte Lotus, amb la col.laboració d'Aula Aura. 

Aula Aura és una entitat manresana sense ànim de lucre la finalitat de la qual és promoure l’educacio emocional, l’educació en valors i la difusió d’eines de regulació i creixement personal amb l’objectiu de poder tenir una societat més sana a nivell físic, mental i emocional.

El projecte Lotus consisteix en els projectes lotus blanc i lotus blau.

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits | Política de privacitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat