Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

JEP - Jornades Europees de Patrimoni

Jornades Europees de Patrimoni 

 

El programa de les Jornades va tindre lloc del 6 al 19 d’octubre i formava part dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana Manresa 2018.

 

Com cada any, els monuments i equipaments patrimonials d’arreu d’Europa obren portes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni, una festa que ha esdevingut ja un esdeveniment cultural de primer ordre en el calendari anual. A Catalunya durant el transcurs el mes d’octubre centenars de monuments obren portes de manera gratuïta i es fan activitats per a tots els públics.

 

Manresa se suma a la celebració amb diverses activitats que es van fer del 6 al 19 d’octubre de 2018 i que servien per apropar el patrimoni de la ciutat i difondre la consciència de conservar-lo entre la ciutadania. En el marc de les jornades es va iniciar la commemoració dels 200 anys de la construcció de la fàbrica dels Panyos, que culminarà l’any 2020, quan es compliran dos segles que la fàbrica va començar a funcionar. La importància d’aquest esdeveniment per la ciutat i el país ha fet que s’incorpori als actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana Manresa 2018.

 

200 anys de la primera pedra dels Panyos

 

Manresa compta entre el seu patrimoni industrial amb la  fàbrica de riu més antiga de Catalunya que encara conserva les seves característiques originals. Es tracta de Can Miralda, coneguda popularment com la Fàbrica dels Panyos, que va ser construïda entre 1818 i 1820. És un edifici emblemàtic, representatiu de l’època de la primera industrialització a Catalunya i que té un reconegut prestigi internacional.

 

Pel seu valor patrimonial, la Fàbrica Miralda va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2009 i també va merèixer ser inclosa en el Plan Nacional del Patrimonio Industrial com un dels quatre edificis industrials de major interès de Catalunya.

 

És un espai arrelat a la memòria dels manresans que al llarg dels anys s’ha intentat conservar. Se n’ha fet la rehabilitació de la coberta però, malgrat tot, encara és un espai per recuperar. És per això que des d’aquest octubre i durant dos anys, des del 2018 al 2020 es programaran activitats a l’entorn de la fàbrica, per commemorar els 200 anys de la seva construcció per tornar-li el valor i l’esplendor que es mereix.

 

En el marc de les JEP, es van organitzar una exposició de fotografies, una jornada lúdica amb contes, música i visites a la fàbrica i unes Jornades tècniques, amb el títol “200 anys dels Panyos, símbol de la Revolució Industrial”, al Museu de la Tècnica de Manresa, amb intervenció d’arquitectes i historiadors per explicar i entendre la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana.

 

 

 

 

Activitats de tota mena

 

Al llarg de les Jornades Europees de Patrimoni, els museus, la Cova, la Seu i el carrer del Balç van obrir portes i també es va fer una conferència al monestir de Santa Clara i un itinerari de “Manresa, cor de Catalunya”. També hi va haver un recorregut guiat pel patrimoni de la comarca, a Callús.

 

L’organització de totes les activitats va ser possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones a títol personal, totes elles vinculades a la preservació i la difusió del coneixement del patrimoni cultural, tasca molt valuosa per consolidar la singularitat i la rellevància de Manresa en aquest àmbit.

 

El Dia de la Seu

 

L’any passat, les JEP van coincidir també amb el Dia de la Seu, que és el 14 d’octubre, de manera que les activitats previstes per la diada es van sumar al programa general de les jornades.

 

Per la commemoració de la Diada, impulsada pels Amics de la Seu juntament amb la parròquia de Santa Maria de la Seu, es van preveure diverses activitats, algunes de caire litúrgic i d’altres de caire festiu i participatiu i també de difusió de la història i el valor patrimonial de la basílica.

 

Dissabte hi va haver un concert de gospel. Diumenge es va fer la missa  conventual solemne cantada per la Capella de Música de la Seu i una visita lliure a la basílica i les dependències annexes. El dia 18 al vespre, una conferència sobre qui fou el paborde de la Seu durant la Guerra de Successió. 

 

 

Programa de les Jornades Europees de Patrimoni 2018

 

Dissabte 6 d’octubre

 

19 h

Conferència

Santa Clara de Manresa: clarisses i dominiques a un espai actiu d'espiritualitat.

Al Convent de Santa Clara de Manresa 

A càrrec de la Dra. Araceli Rosillo Luque, Responsable del Fons Antic de l’Arxiu-Biblioteca dels Franciscans de Catalunya, amb la participació de Sor Lucia Caram

 

La conferència repassava els esdeveniments més destacats de la presència de les clarisses a Manresa, des de la fundació del monestir de Santa Clara l'any 1322 fins a la vinguda de les dominiques al 1602, i també reflexionava sobre la recuperació de la memòria per part de les religioses predicadores a partir del segle XVIII, tot donant especial rellevància a les noves dades que l'autora ha recollit sobre aquest espai manresà d'espiritualitat femenina.

Organitzaven: Associació pel Museu Comarcal de Manresa, Museu Comarcal de Manresa i Xarxa de Museus Locals - Diputació de Barcelona. Col·labora: Comunitat Dominiques i Fundació Convent de Santa Clara

 

Dijous 11 d’octubre

 

19h

Inauguració de l’exposició

L’entorn dels Panyos en fotografies

al Museu de la Tècnica de Manresa, carretera de Santpedor, 55

 

Una mostra de fotografies en blanc i negre de la fàbrica dels Panyos i el seu entorn durant els anys 90 realitzades per Josep Ignasi Oms Llohis.

L’exposició es va poder visitar fins al 21 d’octubre, de dimarts a diumenge de 10 a 14 h.  L’entrada a l’exposició temporal era gratuïta. 

Organitzava: Parc de la Sèquia,  Ajuntament de Manresa - ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d’Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d’Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d’Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa 

 

 

Dissabte 13 d’octubre

9:30 h

Callús, un patrimoni amb molta historia. De l’Edat Mitjana a la industrialització

Visita guiada

Punt de trobada: Plaça Major, davant Ajuntament de Callús. 

 

Es van visitar: la Tosa, la col·lecció d’art sacre i funerari procedent de l’antiga església parroquial de Sant Sadurní i cementiri medieval, la teuleria del Cortès, la Rectoria i el castell de Godmar, Cal Cavaller i les Tines dels Manxons. A les 13.15h, final de la visita i beguda oferta per l’Ajuntament de Callús. 

Totes les explicacions van anar a càrrec del Grup Callussenc de Recerca, excepte la del castell de Godmar, que va anar a càrrec del Centre d’Estudis del Bages. 

 

Organitzaven: Centre d'Estudis del Bages, Grup Callussenc de Recerca i Ajuntament de Callús 

 

De 10 a 13h

Sketchcrawling, dibuix in situ de la basílica de la Seu

Inici al punt d’acollida de visitants de la Seu: baixada de la Seu, 1

 

Trobada d’sketchcrawiling a la Seu, per dibuixar in situ la basílica gòtica de Manresa. De 10h a 11h: dibuix a l’exterior de l’equipament, d’11h a 12h visita guiada opcional o dibuix a la nau central i al baptisteri de la basílica, de 12h a 13h dibuix a la primera coberta.

Organitzava: la Seu de Manresa

 

11h

Manresa, cor de Catalunya

Visita guiada

Punt de trobada: Oficina de Turisme de Manresa. Plaça Major, 10

Saps que fa uns 40 milions d'anys Manresa estava coberta per un mar? O que el carrer del Balç és pràcticament únic a Catalunya? Saps que a Manresa hi ha comerços amb més de 100 anys d'història? I que gaudim d'uns productes d'horta regats per un canal construït el segle XIV? Descobreix les respostes a aquestes preguntes i molts altres secrets sobre el paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i l'enoturisme seguint la visita Manresa, Cor de Catalunya; un recorregut que ens porta a la Basílica de la Seu, el nucli històric de Manresa, el Carrer del Balç i la part modernista i comercial de la ciutat.

Aforament limitat.

 

Organitzava: Fundació Turisme i Fires de Manresa

 

20h.

Amb motiu del Dia de la Seu

The River Troup. Concert de gospel 

A la Basílica de la Seu de Manresa

Organitzava: Amics de la Seu

 

 

Diumenge 14 d’octubre

 

11h 

Amb motiu del Dia de la Seu

Missa  conventual solemne cantada per la Capella de Música de la Seu 

Altar Major de la Seu de Manresa

Organitzava: Amics de la Seu

 

De 12 a 14h

Amb motiu del Dia de la Seu

Descobreix la Basílica de la Seu 

Visita lliure a les dependències de la Seu

Organitzava: Amics de la Seu i la Seu de Manresa

 

De 12.30 a 19h

La primera pedra dels Panyos

Al Parc dels Panyos

Fa 200 anys, es van iniciar les obres de construcció de la fàbrica dels Panyos, considerada una de les primeres fàbriques de ciutat construïdes a Catalunya i que encara conserva les seves característiques originals, i punt d’inici en la Revolució Industrial Catalana. 

 

A les 12.30h 

Vermut musical

A càrrec del Voilà

 

De 16 a 18 h 

Visites guiades a l’interior de la fàbrica dels Panyos.

 

A les 17.30h 

Els contes de l’Anella Verda, al canal dels Panyos, amb Carlos Ortiz. Col·laborava: Meandre

 

Durant tota la tarda, també hi va haver música en directe al parc, davant de la fàbrica

Organitzava: Parc de la Sèquia,  Ajuntament de Manresa - ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d’Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d’Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d’Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa 

 

 

Dijous 18 d’octubre

 

19h

Amb motiu del Dia de la Seu

Marià Lladó Dalmases, el paborde de la Guerra de Successió 

Conferència a càrrec de Francesc Comas

A la Seu de Manresa

Organitzava: Amics de la Seu 

 

 

Divendres 19 d’octubre

 

De 9.30 a 18h

Jornades tècniques ‘200 anys dels Panyos símbol de la revolució industrial’

Al Museu de la Tècnica de Manresa, amb intervenció d’arquitectes i historiadors per explicar i entendre la importància de la fàbrica dels Panyos en la revolució industrial catalana. 

Programa:

8.45 Registre

9.15 Inauguració

9.30 La singularitat de la revolució industrial a Catalunya – Josep Ignasi Oms (AMCTAIC)

10.05 Edificis referents de la revolució industrial a Catalunya – Antoni Vilanova (AADIPA)

10.40 El pla director de la fàbrica dels Panyos – Lluis Piqué i Joan Escalé (A9 Serveis d’Arquitectura)

11 Pausa

11.55 Per què es va construir la primera fàbrica de "panyos" a Manresa? – Lluís Virós (CEB)

12.20 De Can Miralda a Hilados de Estambre del Alto Llobregat – Rosa Serra

12.55 "La fábrica de filats d’El Papiol” del 1831 y fàbrica “Ferrer i Mora"  de Molins de Rei” de 1858 – Eusebi Casanellas

13.30 Dinar

15.30 Els orígens i els inicis de la fàbrica dels Panyos de Manresa - Àngels Solà

16.30 Visita a la fàbrica dels Panyos

 

Organitzava: Parc de la Sèquia,  Ajuntament de Manresa - ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d’Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d’Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d’Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa 

 

 

 

Portes obertes 

 

Al Museu Comarcal de Manresa

Dissabte dia 13, de 10 a 14h i de 17 a 20h; Diumenge dia 14, de 10 a 14h 

Via de Sant Ignasi, 40

Entrada a l’exposició permanent i  temporals

 

Al Carrer del Balç

Dissabte dia 13, de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h;Diumenge dia 14, de 10 a 14h 

Baixada del Pòpul, s/n

Visita gratuïta a la maqueta i al carrer medieval. La visita completa al centre d’interpretació té el preu habitual (5€ tarifa general / 4€ tarifa reduïda).

Més informació: www.manresaturisme.catcarrerdelbalc@ajmanresa.cat o 93 872 14 66

 

Al Museu de la Tècnica de Manresa

Dissabte dia 13, de 10 h a 14 h 

Carretera de Santpedor, 55

Entrada a les exposicions permanents

 

Al Santuari de la Cova

Dissabte dia 13, de 10 a 14h

Camí de la Cova, s/n

Visita a les noves zones museïtzades d’accés al santuari i a la Coveta

 

 

Totes les activitats eren gratuïtes. 

 

Per a més informació: 

www.ajmanresa.cat/JEP

 

Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa. 

patrimonicultural@ajmanresa.cat

Tel. 938753410

 

Oficina de turisme de Manresa

turisme@ajmanresa.cat

Tel. 938784090

 

 

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya - Europa, un patrimoni comú, són una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’IRMU.

 

Es pot trobar tot el programa complet a:

patrimoni.gencat.cat/ca/jep2018

 

 

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits | Política de privacitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat