Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

JEP - Jornades Europees de Patrimoni

Jornades Europees de Patrimoni 2019

Un any més tornen les Jornades europees de patrimoni a Manresa

 Programa

Com cada any, Manresa s’apunta a la cita europea anual per apropar el patrimoni a la ciutadania, fer-nos gaudir d’aquest llegat cultural i conscienciar tothom del seu valor cultural i social.  De l’11 al 13 d’octubre la ciutat ofereix visites guiades gratuïtes, una exposició, un taller de tècniques de daurat, i obre les portes d’alguns monuments per a tots aquells que en vulguin gaudir. El Centre d’Estudis del Bages donarà a conèixer el patrimoni d’Avinyó.

El cap de setmana de l’11 al 13 d’octubre Manresa, com cada any, participarà a les Jornades Europees de Patrimoni amb la programació d’un seguit d’activitats que faran viure i gaudir d’espais i monuments emblemàtics de la ciutat a tots aquells ciutadans que ho desitgin. La coincidència amb la Fira Mediterrània pot afavorir encara més la participació a les diferents activitats i alhora s’ha enfocat com una oportunitat d’obrir el patrimoni de la ciutat a les persones que participin a la fira.

Les jornades, que son possibles gràcies a la implicació i l’esforç de múltiples institucions, entitats i persones a títol individual, arrencaran divendres 11 d’octubre a la tarda amb dues activitats, l’obertura d’una exposició del fotògraf Frank Gómez a la Casa Lluvià sobre espais industrials en desús a Manresa i el Bages, i una tarda de portes obertes a les noves zones museïtzades d’accés al Santuari de la Cova i a la Coveta.

Dissabte hi haurà activitats durant tot el dia. A Manresa el tret de sortida el donarà un taller de quatre hores al Museu de Manresa per aprendre i practicar algunes de les tècniques de daurar utilitzades als segles XVII i XVIII seguit d’una visita a les obres barroques del museu (inici a les 9’30h- activitat de pagament) . A les 11h del matí es podrà assistir a la coneguda visita “Manresa, cor de Catalunya”, promoguda per la Fundació Turisme i Fires de Manresa i per la Seu de Manresa (cal fer reserva prèvia) o anar a descobrir el passat de Can Font de la Serra amb la visita que han organitzat el Museu de la Tècnica i el Parc de la Sèquia.

Però si dissabte preferiu sortir de la ciutat i anar a descobrir el patrimoni d’Avinyó, el Centre d’estudis del Bages, ha preparat dues visites guiades per aquestes Jornades europees del Patrimoni: una a les 10h del matí, on es guiarà pel Centre d’interpretació Espai Matiners i pels exteriors de la casa modernista d’Abadal, i una altra a les 16h de la  tarda a la Torre dels Soldats i per una part del camí ramader.

Diumenge, en motiu del dia de la Seu, després de la missa conventual solemne cantada per la Capella de Música de la Seu es podrà fer visita lliure a la basílica i el seu patrimoni. I a les 12h s’ha programat una visita a la Seu on es pujarà fins a la primera coberta i s'acabarà amb un tastavins. Aquesta visita té un preu de 6€ per persona i té places limitades, cal fer reserva.

També hi haurà jornada de portes obertes dissabte, matí i tarda, i diumenge matí a alguns espais del Museu Comarcal de Manresa, del Carrer del Balç i a la Seu (consulteu horaris al programa), que us permetran fer-ne la visita lliurement.

Programa:

 /docs/docsArticle/4672/jep2019_x_web.jpg

Per a més informació podeu consultar el web www.ajmanresa.cat/JEP

I el programa general de les activitats que es faran a tot Catalunya al web patrimoni.gencat.cat/ca/jep2019

Totes les activitats son gratuïtes excepte les dues indicades.

PROGRAMA

Divendres, 11 i dissabte 12 d’octubre

De 18 a 20.30 h

Passat Industrial, Espais de l'Oblit

A la Casa Lluvià, seu del COAC

Exposició de fotografies de Frank Gómez sobre espais industrials en desús a Manresa i el Bages

L’exposició es podrà veure fins el 9 de novembre de dimecres a dissabte de 18 a 20.30 h

Organitza: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Demarcació Comarques Centrals

Dissabte 12 d’octubre
 
De 9:30 a 13:30h

L’OR AL BARROC

al Museu de Manresa

Taller d’introducció a les tècniques de daurat, dins el cicle de Tècniques del Barroc

Un tastet pràctic d’algunes de les tècniques de daurar que s’utilitzaven en els segles XVII i XVIII: la capa de preparació inicial, els bols, els tipus d’ors i plates i com s’adhereixen, les tècniques de l’estofat i cisellat  i els acabats finals. Els alumnes es podrán emportar el treball realitzat.

En acabar el taller es farà una visita a obres barroques del Museu.

Docent: Montserrat Puchades, tècnic en conservació i restauració de Béns Mobles.

Preu: 15 € socis AMCM, 25 € no socis (el preu inclou material, esmorzar i visita). Inscripcions: associacio.museu.manresa@gmail.com o 619451284.

Hi ha 12 places que s’adjudicaran per ordre d’inscripció.

Organitza: Museu de Manresa i Associació per al Museu Comarcal de Manresa

Col·labora: Montartrestorer i l’Atelier

 

10h

EL PATRIMONI D’AVINYÓ

Punt de trobada: Plaça Major d'Avinyó

Visita guiada a diferents espais patrimonials d'Avinyó.

Al matí es farà visita comentada al centre d'interpretació Espai Matiners i a l'espai exterior de la casa modernista Casa Abadal.

A la tarda, a les 16h, visita comentada a la Torre dels soldats i recorregut comentat per un tram del camí ramader Central.

Cal fer inscripció prèvia al Centre d’Estudis del Bages (cebages@cebages.org, telf. 938736525) o a l’Ajuntament d’Avinyó (avinyo@avinyo.cat, telf. 93 8387700)

Organitza: Ajuntament d'Avinyó i Centre d'Estudis del Bages

11h

MANRESA, COR DE CATALUNYA

Punt de trobada: Oficina de Turisme de Manresa. Plaça Major, 10

Visita guiada. Descobreix el paisatge, el patrimoni, el comerç, la gastronomia i l'enoturisme de Manresa; un recorregut que ens porta a la Basílica de la Seu, el nucli històric, el Carrer del Balç i la part modernista i comercial de la ciutat.

Aforament limitat.

Cal reserva prèvia a www.manresaturisme.cat o Oficina de Turisme de Manresa (telf. 938784090)

Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i La Seu de Manresa

11h

Visita al passat de Can Font de la Serra

A la Masia de Can Font

Recorregut per la masia i el seu entorn per conèixer, des del vessant històric, la masia de Can Font de la Serra. Podreu saber des de quan està documentada, què és el forat que hi ha a la paret dels actuals lavabos, què hi havia a les actuals exposicions, com feien servir l’aigua a la masia, etc.

Informació i inscripcions a www.parcdelasequia.cat

Organitza: Can Font - Museu de la Tècnica de Manresa - Parc de la Sèquia

 
Diumenge 13 d’octubre

De 12 a 14h i de 17h a 19h

En motiu del DIA DE LA SEU

Descobreix la Basílica de la Seu 

Després de la Missa  conventual solemne cantada per la Capella de Música de la Seu que es celebrarà a les 11h, visita lliure a les dependències de la Seu

Organitza: Amics de la Seu i la Seu de Manresa

12h

LES COBERTES DE LA SEU AMB TAST DE VINS

Visita completa a la basílica de La Seu, pujant a la primera coberta, des d'on es podrà gaudir d'unes espectaculars vistes de Manresa i un punt de vista diferent de la basílica. Després de descobrir tots els tresors que amaga el monument hi haurà un tast de vins DO Pla de Bages.

Preu: 6€/persona

Places limitades. Informació i inscripcions: www.manresaturisme.cat // 93 878 40 90

Organitza: Fundació Turisme i Fires de Manresa i La Seu de Manresa

Portes obertes

Al Santuari de la Cova

Divendres 11, de 16 a 19h

Camí de la Cova, s/n

Visita a les noves zones museïtzades d’accés al santuari i a la Coveta

Al Museu Comarcal de Manresa

Dissabte 12 i diumenge 13, de 10 a 14h

Via de Sant Ignasi, 40

Amb motiu de les obres de millora el Museu es troba parcialment tancat, actualment es pot visitar l’exposició “Petit Museu” amb una selecció de peces del fons del Museu i la sala de pintures d'Antoni Viladomat i Manalt (Barcelona 1678 - 1755)

Al Carrer del Balç

Dissabte 12, de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h;Diumenge 13, de 10 a 14h

Baixada del Pòpul, s/n

Visita gratuïta a la maqueta i al carrer medieval. La visita completa al centre d’interpretació té el preu habitual (5€ tarifa general / 4€ tarifa reduïda).

Més informació: www.manresaturisme.cat, carrerdelbalc@ajmanresa.cat o 93 872 14 66

L’organització i la portada a terme de totes les activitats és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones a títol personal.

Totes les activitats són gratuïtes (excepte indicacions)

Per a més informació:

www.ajmanresa.cat/JEP

Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa.

patrimonicultural@ajmanresa.cat

Tel. 938753410

Oficina de turisme de Manresa

turisme@ajmanresa.cat

Tel. 938784090

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya:

Europa, un patrimoni comú

Generalitat de Catalunya, Agència Catalana del Patrimoni Cultural

Associació Catalana de Municipis i Comarques

Federació de Municipis de Catalunya

IRMU

patrimoni.gencat.cat/ca/jep2019

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat