Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Manresa 2022

La commemoració del 500 aniversari de l’estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa s’escaurà l’any 2022. A través del Santuari de la Cova i del Camí Ignasià, la Companyia de Jesús aposta per convertir la ciutat en un pol d’atracció per a pelegrins i turistes. Paral·lelament, la pertinença de l’actual Sant Pare a l’orde jesuïta ha contribuït a desvetllar arreu del món un major interès per l’univers ignasià, fet que sens dubte repercutirà en la commemoració. L’impacte de tot plegat conflueix, en definitiva, en l’horitzó del 2022. 

Manresa té davant seu un repte estratègic que es considera clau per al seu desenvolupament i posicionament: l’adaptació de la ciutat a la commemoració i el seu aprofitament turístic, cultural i comercial, com també la coordinació pressupostària i d’acció de totes les àrees de govern concernides, tenint en compte els diferents agents implicats. 

D’acord amb aquest objectiu, s’ha elaborat el present Pla director Manresa 2022, un document de caràcter estratègic que aporta les orientacions necessàries per a facilitar a l’Ajuntament la presa de decisions en les actuacions que calgui emprendre i la seva adaptació al procés obert que comporta la commemoració. 

Amb aquesta finalitat s’ha portat a terme un procés participatiu d’informació i consulta amb diversos agents en cadascun dels àmbits d’actuació. També s’han tingut en compte diferents contextos: el context turístic de la ciutat i el marc de la commemoració pròpiament dita, sense deixar de banda experiències arreu del món en l’àmbit del turisme espiritual i religiós (centres de pelegrinatge, etc.). 

MANRESA 2022: UNA OPORTUNITAT PER A LA CIUTAT 

Arran de la commemoració la Companyia de Jesús es prepara per consolidar la Cova en un centre d’espiritualitat d’abast mundial i endegar el Camí Ignasià, amb la voluntat de convertir-lo en un referent de pelegrinatge i turisme religiós. 

L’any 2022 és, doncs, una fita per a la Cova, l’orde jesuïta i l’Església en general, amb una dimensió estrictament religiosa. 

Manresa aspira a pronunciar-se de manera proactiva, celebrant la commemoració i aprofitant l’avinentesa des d’una dimensió ciutadana, per a la revitalització i la projecció cultural, social i econòmica de la ciutat. 

Per tot plegat, el projecte neix amb tres objectius principals: 
• Celebrar i acollir la commemoració ignasiana. 
• Preparar i adequar la ciutat, especialment el Centre Històric. 
• Posicionar la ciutat com un referent del turisme espiritual i de pelegrinatge. 

Manresa 2022 és la confluència entre la Ciutat, la Cova i el Camí 

La visió de la ciutat del 2022 

La visió que justifica el projecte és la d’una ciutat que hagi millorat l’autoestima i recuperat la centralitat i el dinamisme, amb capacitat d’atracció turística i dinamització econòmica i social, i que es presenti i es projecti internacionalment. Això, ho ha de fer complementant la visió de la Cova i la del Camí amb la de la ciutat. 

Visió de la Cova 2022 

1. L'experiència ignasiana genuïna. La Cova és un centre internacional d'espiritualitat que ofereix pràctica, estudi i formació sobre l'experiència ignasiana genuïna. 

2. Noves formes de descobrir i endinsar-se en l'espiritualitat a partir de la interioritat. 

3. Especial atenció a l'adolescència i la joventut. 

4. Universalitat. La Cova sent la universalitat com a constitutiva de la seva missió. 

Visió del Camí Ignasià 

El 2022 el Camí Ignasià és referent internacional com a itinerari cultural i espiritual, que rescata els valors històrico-culturals locals i ignasians i satisfà les necessitats de creixement i transformació personal i d'oci dels caminants. 

La missió del projecte ha de complementar –des d’una dimensió més laica i generalista– la de la Cova i el Camí. Per això es plantegen els objectius següents: 

Missió del Projecte Manresa 2022 


1. Aprofitar un esdeveniment espiritual de relleu mundial per assolir objectius d’interès general per a tota la ciutadania. 

2. Preparar la ciutat per a l’esdeveniment, tot generant entusiasme i autoestima entre els manresans i corresponsabilitzant tots els sectors. 

3. Fer d’Ignasi un referent i una icona de la ciutat per projectar-la al món. 

4. Posar el Centre Històric al centre d’interès ciutadà i turístic, adequant-lo per a rebre visitants i tenint-lo també en condicions per als manresans. 

5. Posicionar la Manresa ignasiana com a destinació turística, en el marc de l’oferta interior i de turisme religiós i internacional, i també per al turisme familiar, accessible, sostenible i responsable. 

6. Fer de Manresa la capital ignasiana a Catalunya. 

7. Generar activitat ciutadana, cultural, comercial i econòmica. 

A partir d’aquests objectius, el Pla estableix aquells aspectes que són determinants estratègicament: 

1. Els destinataris són els manresans –els ciutadans– i els visitants –els turistes. 

2. Es contemples tres dimensions temporals: 
• curt termini, la Manresa de 2015-6 (possible any jubilar); 
• mitjà termini, la Manresa de 2022 (500 aniversari). 
• llarg termini, la Manresa referent turístic i de pelegrinatge. 

3. Es té en compte el context econòmic i escenaris alternatius. El projecte no ha de representar cap inversió extra per a la ciutat. S’haurà de preveure l’esponsorització privada a partir de programes de mecenatge. Paral·lelament, caldrà tenir en compte la inversió privada. 

4. Els plans estratègics de ciutat no tan sols han de condicionar, sinó també guiar. 

5. Cal el suport estratègic de les institucions catalanes, pel fet de tractar-se d’un projecte d’interès nacional. 

6. Es preveu una estratègia internacional en el desplegament del projecte, ateses les dimensions i l’impacte que es vol assolir.

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat