Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Comerç Just i Cafè Ciutat

Per què apostem pel comerç just?

Dintre de les temàtiques que treballem, el comerç just i el consum conscient  són eines de sensibilització molt importants.

El model de Cooperació que impulsem des de Manresa es basa en crear relacions equilibrades i respectuoses entre persones i països. Per això, la difusió del comerç just ha esdevingut una eina imprescindible d’eradicació de la pobresa. Sota el lema: EL COMERÇ JUST, BO PER A TOTHOM es dóna a conèixer una alternativa al comerç internacional:

  • bo per als productors i productores (respecte dels drets humans en tota la cadena de producció)
  • bo per a la comunitat (part dels beneficis es reinverteixen en projectes de millora de qualitat de vida a la comunitat on es situen les cooperatives de producció)
  • bo per al consumidor i consumidora per la qualitat del producte (ecològic i saludable)
  • bo per al planeta (producció ecològica i respecte mediambiental)

Reflexionar sobre la producció dels aliments que tenim a taula, la roba que vestim o allò que regalem, vol acostar les persones al pes que tenen les decisions personals en la qualitat de vida d’ altres persones i del planeta.

Les activitats de sensibilització donen a conèixer la importància de la sobirania alimentària, d’ un model agroalimentari sostenible, del comerç de proximitat i del comerç just.

Una experiència concreta: EL PROJECTE CAFÈ CIUTAT

Hi ha productes que no podem produir a casa nostra i vénen d’ altres realitats. El comerç d’aquests productes acaba sent una poderosa eina per reduir la pobresa al planeta.

El cas del cafè:

Després del petroli, és el segon producte que mou més diners al comerç internacional. De la seva  producció viuen 100 milions de persones. Si el preu no és just, els camperols i camperoles no poden subsistir amb el seu treball i es genera misèria i desplaçaments forcats tant dintre dels països del sud com a l’estranger. Tot i que el cafè es produeix a diferents països del sud, el preu del producte és marca als centres de poder econòmic dels països del nord.

El compromís del comerç just és oferir una alternativa viable per als productors. El cafè de comerç just té una acreditació internacional que avala que s’ha pagat un sou just, que no hi ha explotació infantil i que es respecta el medi ambient, entre altres criteris socials i mediambientals.

Amb la idea de difondre el concepte de comerç just, Diputació dóna suport al projecte Cafè Ciutat des de 2008. Aquest projecte suposa que cada ciutat participant, dóna suport a una cooperativa del sud i crea un paquet de cafè específic del municipi. En el cas de Manresa, el paquet de Cafè ciutat té la imatge del Correfoc i dóna suport a una cooperativa de dones de Chiapas:

Mujeres de Union de la Selva (Chiapas, Mèxic):És una societat de solidaritat social que agrupa més de 1.400 petites productores indígenes. Es va formar l’ any 1980 com a resposta a problemes comuns dels camperols i en un esforç tant per assegurar preus justos pel seu cafè com per mantenir els seus recursos naturals (sòl, aigua, flora i fauna), deteriorats pels efectes de les pràctiques modernes del monocultiu. El cultiu orgànic que practiquen es basa en el seu coneixement tradicional i treballen per preservar la biodiversitat i enfortir l’ equitat de gènere.

Es pot trobar Cafè Manresa a totes les màquines de vènding municipals i també a la FUB, Escola d’Art, Escola Agrària , al CEIP La Font i a l’IES Lluís de Peguera.

 Per conèixer millor el tema:

  • Documental “Amb la tassa pel mànec”: documental participatiu elaborat a Manresa per diferents entitats i amb el suport de la Diputació. Amb testimonis directes es compara el comerç convencional de cafè amb el comerç just. Podeu trobar el documental al blog de Flors Sirera. Es realitzen videofòrums a aquells espais i entitats que ho sol.liciten.
  • L’ Associació Josep Ma. Cunill pel Comerç Just i Responsable promou la sensibilització respecte a aquest tema. El seu voluntariat realitza activitats divulgatives i gestiona una botiga de producte de comerç just al C/Urgell, 14

Destaquem

Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat